Τρίτη, Νοεμβρίου 03, 2015

Χέρια ψηλά κι όλα τα φτάνουμε!..του Κώστα Μπετχαβε!!!

Ο   Κώστας Μπετχαβές έγραψε σήμερα  αυτό το υπέροχο άρθρο το οποίο  μας εκφράζει απόλυτα !!!

Χέρια ψηλά κι όλα τα φτάνουμε!..


Αυτό που έγινε με την λήξη του αγώνα ΑΕΛ-Ολυμπιακού Βόλου, να συγκεντρωθούν αυθόρμητα στο κέντρο του γηπέδου οι ποδοσφαιριστές της ΑΕΛ και με σηκωμένα τα χέρια, ρυθμικά και συγκλονιστικά μαζί με 12.000 κόσμο να χτυπούν τις παλάμες τους, να τραγουδούν και να φωνάζουν με στεντόρεια φωνή το όνομα της ομάδας, δε νομίζουμε ότι συνέβη ποτέ σε άλλο ελληνικό γήπεδο –ούτε νομίζουμε και σε άλλο ευρωπαϊκό!
Από αυτό το φίλαθλο ξέσπασμα στο AELArena,το άθλημα βγήκε κερδισμένο! Κι αυτό, γιατί μέσα από αυτό το υπέροχο ξέσπασμα, είδαμε φως στο τούνελ του ποδοσφαίρου στην Ελλάδα, το ποδόσφαιρο της οποίας, πολλά χρόνια τώρα διασύρεται…
…με τα στημένα παιχνίδια,
…με βρωμοδιαδικασίες και συνομωσίες παραγόντων,
…με γλοιώδεις, προκαθορισμένες και αναίσχυντες αποφάσεις τυχάρπαστων ακόμα και στο όνομα της αθλητικής δικαιοσύνης,
…με κακής ποιότητας ποδοσφαιρικό θέαμα που πορεύεται στο όνομα της σκοπιμότητας,
…με την απομάκρυνση από τον χώρο υγειών παραγόντων και την είσοδο σε πολλά σωματεία, «επιχειρηματιών» της πρόσκαιρης αναγνωρισιμότητας και του πρόσκαιρου κέρδους, κυρίως του στοιχηματικού.
Και όλα αυτά γίνονταν και γίνονται μέσα σε περίοδο οικονομικής κρίσης, όπου ο πολύς φίλαθλος κόσμος ψάχνει μέσα στον αθλητισμό να βρει κάτι προσιτό οικονομικά το οποίο να μπορεί να τον διασκεδάσει, να τον ευχαριστήσει, να το αγαπήσει, να το λατρέψει και να ξεχάσει κατά κάποιο τρόπο την υπόλοιπη στενάχωρη ζωή του!..
Σε όλη την Ελλάδα αν εξαιρέσεις 3-4 ομάδες που έχουν «απόθεμα» φιλάθλων από άλλες χρονιές και τα ΜΜΕ να τους αβαντάρουν για νέους, με εκατέρωθεν όφελος, είναι κάτι περισσότερο από σίγουρο ότι η απομάκρυνση του κόσμου από τα γήπεδα και από το πλέον λαϊκό άθλημα, είναι φανερά απελπιστική. Άλλωστε φαίνεται αυτό σε ματς πολλών μεγάλων και κυρίως μεσαίων ομάδων στην Β Εθνική ακόμα και στη SupereLeague. Διαβάστε: Βέροια-Ολυμπιακός 2.451 εισιτήρια (!!), Ξάνθη-Παναιτωλικός ..747 (ούτε Μποϊνγκ να ήταν!) και το μοναδικό ματς από την μεγάλη κατηγορία που πέρασε σε κόσμο το AELArenaήταν το ΠΑΟ-ΑΕΚ που είχε τα αγωνιστικά του χάλια και έκοψε 15.640 εισιτήρια!.. Δηλαδή λίγο ήθελε η ΑΕΛ να περάσει και τον αθηναϊκό ντέρμπι των δυο εκ των τριών μεγαλύτερων ομάδων της χώρας! Είναι φανερό λοιπόν, ότι ο κόσμος έφυγε από τα γήπεδα λόγω οικονομικής κρίσης, αλλά και λόγω κακού θεάματος...
Και επειδή η ΑΕΛ δεν παρουσιάζει κακό θέαμα, μόνο στη Λάρισα από όλη την Ελλάδα, ο κόσμος δεν απομακρύνθηκε από την ομάδα και το άθλημα. Κι αυτό για τον απλούστατο λόγο. Η ΑΕΛ, με την αγωνιστική και εξωαγωνιστική της συμπεριφορά έδειξε ότι σέβεται τον φίλαθλο, ότι τον θέλει κοντά της , όσο μικρό ή μεγάλο εισιτήριο πληρώνει. Εδώ στη Λάρισα, εμείς αν μη τι άλλο, είμαστε ευτυχείς που η ομάδα παίζει για μας, αλλά και εμείς πάμε στο γήπεδο για την ομάδα!
Έτσι λογικό ήταν, οι ποδοσφαιριστές την Κυριακή αυθόρμητα και χωρίς κανείς να τους υποδείξει τον τρόπο χαράς, αυτοί από μόνοι τους, από ένστικτο που το προκάλεσε η απεριόριστη αγάπη και εκτίμηση που τους έδειξε ο κόσμος, πήγαν στο κέντρο του γηπέδου και μαζί με 12.000 ξετρελαμένους φιλάθλους οι οποίοι από απλοί θεατές, με την νίκη και το πάθος των παικτών, έγιναν όλοι φανατικοί οπαδοί, χειροκροτούσαν και τραγουδούσαν χτυπώντας ρυθμικά τα χέρια τους, μικροί και μεγάλοι, κάθε φύλλου, κάθε θύρας στις κερκίδες του πανέμορφου ποδοσφαιρικά και συγκλονιστικού Arena!
Άλλωστε μη ξεχνάμε ότι υπάρχει ένα ακόμα σημαντικό γεγονός που λόγω της άτυχης στιγμής των τραυματιοφορέων (θέμα που το ανέδειξαν με περισσή κακία και βρώμικο βάθος, ορισμένοι καλοθελητές, ενώ οι κύριοι αυτοί που προσπάθησαν να σπιλώσουν την ΑΕΛ δεν έκαναν την ίδια προσπάθεια να καταδείξουν, να τονίσουν και να επαινέσουν το καταπληκτικό ποδοσφαιρικό θέαμα του Arena και τον τρομερό αριθμό φιλάθλων που παρακολούθησαν το θεσσαλικό ντέρμπι, στο οποίο δεν άνοιξε μύτη, δεν πειράχθηκε κανένας από τους ορισμένες φορές δασκαλεμένους εριστικούς παίχτες) και αυτό το σημαντικό θέμα είναι ότι: στον αγώνα με τον Εργοτέλη παρότι η ομάδα έχανε στο 87΄1-0 από τους θλιμμένους φιλάθλους που έβλεπαν την ομάδα τους να χάνει δεν ακουγόταν μουρμούρες, ούτε βρισιές, αντίδραση που ερμηνεύεται ως δείγμα της εκτίμησης που τρέφουν για την αγωνιστικότητά και τις καλές προθέσεις των παικτών!
Αυτό είναι και ένα δείγμα του ότι, όλοι μετέχουμε σε αυτό που λέγεται ομάδα-οικογένεια, ο καθένας με τον τρόπο του, ο μεγαλομέτοχος και πρόεδρος, οι συνεργάτες του, το ιατρικό και τεχνικό τιμ οι ποδοσφαιριστές, οι φίλαθλοι οργανωμένοι και μη! Συμμετοχή έχουν και αυτοί που στήνονται στην τηλεόραση. Αυτό είναι ομάδα-οικογένεια, που κάποια δυσκολία να βρει τον τρόπο θα την ξεπεράσει πιο εύκολα και πιο γρήγορα! Συμμετοχή επίσης έχουν με την εκ του μακρόθεν αγάπη τους και την αύρα που στέλνουν και αυτοί οι αφανείς τηλεθεατές φίλοι του αθλήματος και τώρα, υποψήφιοι φίλοι της ΑΕΛ οι οποίοι κάθε φορά που παίζει η ομάδα, κάθονται σπίτι στην πολυθρόνα, ή στο καφέ και την βλέπουν με ευχαρίστηση, την τιμούν και θέλουν να την παρακολουθούν, ενώ την ίδια στιγμή τα μηχανάκια τηλεμέτρησης τρελαίνονται με τα νούμερα! (παρεμπιπτόντως κάθισα και είδα το ματς Πλατανιάς-Καλλονή και έφριξα!..)
Σημειώσαμε για το ματς Πλατανιάς-Καλλονή. Από τέτοια ματς καταλαβαίνεις γιατί ο κόσμος δεν πάει στα γήπεδα!..Και γιατί η ΑΕΛ έχει τηλεθέαση. Ο τρόπος που αγωνίζεται, δείχνει το ποδόσφαιρο στην πραγματική του διάσταση, προσφέρει με την απόδοσή της ποδοσφαιρικές αξίες, πάθος, αγωνιστική ποιότητα, εφαρμογές ποδοσφαιρικών συστημάτων, έχει πάντα στο μενού τη χαρά του γκολ, δεν παίζει ψεύτικα με καθυστερήσεις και ψευτοπεσίματα για να εκμαιεύσει σφυρίγματα, παίζει το αληθινό ποδόσφαιρο, αυτό που λατρεύει ο κόσμος, αυτά που κάνουν ακόμα πιο σπουδαίο το ανυπέρβλητο άθλημα!..
Τώρα, μπορεί δίκαια να αναλογισθείτε, ότι τα γράφουμε όλα αυτά, γιατί είμαστε ΑΕΛ!.. Είμαστε!.. Αυτό όμως δεν αναιρεί όλα τα πραγματικά γεγονότα ετών και τα νούμερα 10ετιών που μιλούν μόνα τους για αυτή την ξεχωριστή ομάδα και που δεν μπορεί να αγνοηθούν, γιατί η ΑΕΛ είναι…
>> η ΜΟΝΑΔΙΚΗ στη χώρα ομάδα που έκανε αντίσταση στη Χούντα, όταν παρά τις απαγορεύσεις συγκεντρώσεων κατέβηκαν στην Κεντρική Πλατεία να διαμαρτυρηθούν 15.000 φίλαθλοι –χωρίς να τολμήσουν να εμποδίσουν την συγκέντρωση Λαδάς και άλλοι- όταν αδικήθηκε κατάφωρα η ομάδα και εμποδίστηκε η άνοδός της, στην Α Εθνική!
>> η ΜΟΝΑΔΙΚΗ επαρχιακή ομάδα που πήρε πρωτάθλημα Ελλάδας –και μια από τις 6 όλης της χώρας που πήραν πρωτάθλημα!
>> η ΜΟΝΑΔΙΚΗ επαρχιακή ομάδα που πήρε 2 Κύπελλα Ελλάδας!
>> η ΜΟΝΑΔΙΚΗ επαρχιακή ομάδα με διψήφιο νούμερο διεθνών παιχτών που κλήθηκαν όταν φορούσαν την φανέλα της ΑΕΛ, και όχι ως παίχτες που πήγαιναν με μεταγραφή σε Ολυμπιακό ή Παναθηναϊκό και τότε τους καλούσαν Εθνική!
>> η ΜΟΝΑΔΙΚΗ ομάδα στην Ελλάδα που κατασκεύασε δικό της σύγχρονων ευρωπαϊκών προδιαγραφών γήπεδο!
>> η ΜΟΝΑΔΙΚΗ επαρχιακή ομάδα που ή αγωνιζόταν στην Α, ή Β, ή Γ Εθνική ο κόσμος την ακολουθούσε στο γήπεδο …στις χαρές και στις λύπες μαζί!
>> η ΜΟΝΑΔΙΚΗ ομάδα σε επαρχιακή πόλη που με την …προσωπικότητά της «απαγορεύει» στη Λάρισα να λειτουργήσει επίσημα (εκτός και αν υπάρχουν «κρυφά σχολεία») σύνδεσμος φιλάθλων άλλης ελληνικής ομάδας!
>> η ΜΟΝΑΔΙΚΗ ομάδα σε επαρχιακή πόλη που έχει στη Λάρισα και τον Νομό …6 συνδέσμους φιλάθλων και σε Αθήνα Θεσσαλονίκη, Ρόδο 4 άλλους ενεργούς συνδέσμους φιλάθλων!
>> η ΜΟΝΑΔΙΚΗ ομάδα στην Ελλάδα που έχει ενεργό και δραστήριο σύνδεσμο φιλάθλων Γυναικών!
…και άλλες μοναδικότητες που πιθανά ξεχάσαμε, όπως αυτές των άτυχων στιγμών θανάτων ποδοσφαιριστών και φιλάθλων της ΑΕΛ σε ορισμένες περιπτώσεις με τραγικό και οδυνηρό τρόπο, για εμάς τους φιλάθλους! Αρνητική Μοναδικότητα είναι το ότι σκοτώθηκαν σε αυτοκινητιστικό δυστύχημα δυο διεθνείς 19χρονοι ποδοσφαιριστές της, το ότι πέθανε εν ενεργεία ποδοσφαιριστής της στον ύπνο του από καρδιά, όπως, ότι σκοτώθηκε από κροτίδα φίλαθλός της στο γήπεδο!..
Αυτή είναι η μοναδική ΑΕΛ που φέτος βάλθηκε να μας τρελάνει και εμείς να τρελάνουμε με την αγάπη και την εμπιστοσύνη μας όλο το ποδοσφαιρικό τμήμα. Ελπίζουμε ότι έτσι χέρι-χέρι θα πορευτούμε μέχρι το τέλος της χρονιάς και αν κάπου σκοντάψει κάποιος από τους δυο ο άλλος θα τον κρατήσει γερά και όρθιο, να συνεχίσουμε τον αγώνα για την επίτευξη του πολυπόθητου στόχου…
**Κώστας Μπετχαβές

1 σχόλιο:

Δημητρης Ζαφειρουλης είπε...

Επισης ειναι τιμη για εμας τους φιλαθλους να διαβαζουμε ολα αυτα που γραψατε κ.Μπετχαβε με το ηθος που σας διακρινει.Τελικα τιποτα δεν ειναι τυχαιο σε αυτη την πολη σε οτι αφορα την μοναδικη και παντοτινη αγαπη μας την ΑΕΛ.Απο την μερα της γεννεσης της εως και σημερα ξεχωριζουμε σε ολα τα επιπεδα απο ολες τις αλλες ποδοσφαιρικες ομαδες της χωρας μας.Τι σχεσηυ μπορει να εχει ενας δημοσιογραφος σαν εσας με ολα εκεινα τα δημοσιογραφικα σκουπιδια που εμφανιζονται καθε Κυριακη βραδυ στις οθονες των τηλεορασεων μας,προερχομενα απο γειτονικη πολη?ειμαστε περηφανοι καταρχην για την πολιτιστικη κουλτουρα της Λαρισας και πολυ περισσοτερο για την ποδοσφαιρικη μας κουλτουρα!!!!!Αυτη η ομαδα γεννηθηκε για να σπαει παντα το κατεστημενο,γεννηθηκε να ειναι επαναστατρια ,η ΑΕΛ για οσους δεν το εχουν καταλαβει ειναι κατι παραπανω απο εναν ποδοσφαιρικο συλλογο,ειναι μερος της κουλτουρας μας ειναι μερος της ζωης μας!!!!