Τετάρτη, Νοεμβρίου 11, 2015

Oi δηλώσεις του Ράτκο Ντόστανιτς:



Την πρώτη του συνέντευξη Τύπου πριν από αγώνα έδωσε την Τετάρτη ο τεχνικός ηγέτης της ΑΕΛ Ράτκο Ντόστανιτς.  Ο Σέρβος προπονητής αναφέρθηκε σε πολλά θέματα και απάντησε ξεκάθαρα σε όλες τις ερωτήσεις που δέχθηκε.
Αναλυτικά οι δηλώσεις του Ράτκο Ντόστανιτς:
Πιστεύω ότι στις 7 πρώτες αγωνιστικές η ομάδα ήταν αρκετά καλή. Αλλά εχθρός του καλού είναι πάντα το καλύτερο. Δεν πρέπει να ξεχνάτε ότι έχουμε μια καινούργια ομάδα. Δουλεύουμε μόνο τρεις μήνες μαζί. Οι παίκτες μου έδειξαν χαρακτήρα στα περισσότερα παιχνίδια τους. Το είδε ο κόσμος και τιμά την ομάδα με την παρουσία του. Το ταξίδι όμως συνεχίζεται. Πρέπει να δουλέψουμε πιο δυνατά και πιο σκληρά για να ανέβουμε τη Σούπερ Λιγκ.
Για τη φετινή ομάδα: 

Όταν φτιάχνουμε μια ομάδα πρέπει να τους φτάσουμε όλους σε επίπεδο να είναι έτοιμοι. Υπάρχουν παίκτες που είναι σε διαφορετικά επίπεδα. Από την αρχή της προετοιμασίας είχαμε ένα σύνολο παικτών μαζί μου όπου δούλεψαν σε όλα τα στάδια. Υπάρχει και η δεύτερη ομάδα με αυτούς που ήρθαν καθυστερημένα στην ομάδα.Αυτό που είναι το πιο δύσκολο σε ένα σύλλογο είναι τα αποδυτήρια. Εμείς καταφέραμε να φτιάξουμε τα αποδυτήρια σε ένα υψηλό επίπεδο. Όταν φτιάχνεις μια ομάδα χρειάζεται να καταφέρεις κάποια στιγμή να την έχεις σε σταθερότητα. Όσο πιο γρήγορα φτάσουμε σε σταθερότητα τότε θα δουλεύουμε όπως θέλουμε σε κάθε παιχνίδι.
Για την αναμέτρηση με τον Κισσαμικό:

Την Παρασκευή μπήκαμε πολύ άσχημα στο ματς. Είπα στους παίκτες μου πως είναι το πιο δύσκολο παιχνίδι που έχουμε δώσει. Μετά το παιχνίδι με τον Ολυμπιακό Βόλου ανέβηκε ο πήχης και όλοι ήταν χαρούμενοι. Ναι μεν κερδίσαμε αλλά δεν πρέπει να είμαστε υπερόπτες. Με το κεφάλι κάτω και δουλειά μπορούμε να πετύχουμε περισσότερα. Στο πρώτο δεν ήμασταν καλοί. Στο δεύτερο μπήκαμε πολύ πιο καλά. Ήταν θέμα χρόνου να βάλουμε ένα γκολ. Το ποδόσφαιρο όμως είναι παιχνίδι λαθών, κάναμε ένα τέτοιο και δεχτήκαμε ένα γκολ. Ακόμη ένα λάθος, μείναμε με δέκα από φάουλ κι όμως η ομάδα έδειξε χαρακτήρα και δεν αισθάνεται πως μπορεί να δεχτεί την ήττα και εμείς καταφέραμε να ισοφαρίσουμε.Θα μπορούσαμε να κλέψουμε και τη νίκη. Αυτό είναι το ποδόσφαιρο. Αυτό δουλεύουμε συνεχώς. Μείναμε με δέκα και παίξαμε με τρεις στην άμυνα. Όλες αυτές τις φάσεις που είδατε τις δουλεύουμε και το μπλοκ των τριών και τους αυτοματισμούς. Δεν είναι άγνωστο.Δεν είναι εύκολο να φοράς την φανέλα της ΑΕΛ. Αυτό είναι βάρος που σηκώνεται συνεχώς. Είναι μία ομάδα που μετά τη νίκη αναζητά την επόμενη.Δεν μπορείς να αλλάξεις χαρακτήρα στην ομάδα σε μια μέρα. Δύσκολο είναι αλλά καθημερινά μπορούμε να το πετύχουμε. Δεν έχουμε στην ομάδα ούτε Ρονάλντο ούτε Μέσι και πρέπει να δουλεύουμε. Ακόμα και οι φίλαθλοι της ΑΕΛ βλέπει πως όλοι παίζουν για την φανέλα και ανταποκρίνεται. Όταν έχουμε έναν ή δύο παίκτες που δεν δίνουν το μάξιμουμ έχουμε πρόβλημα.
Για τον κόσμο: 
Υπήρχαν δεκάλεπτα σε αγώνες που δεν πήγαμε καλά και ο κόσμος μας συνεπήρε. Ελπίζω να μπορέσουμε να προσαρμοστούμε και μετά την τιμωρία. Πρέπει να πεισμώσουν οι ποδοσφαιριστές και να παίξουν ακόμη καλύτερα χωρίς τον κόσμο.Ο Λαρισαίος αυτό σίγουρα θα το αναγνωρίσει και στο επόμενο ματς θα παίξουμε με περισσότερο κόσμο.
Για την τακτική που ακολουθεί: 
Από την πρώτη μέρα δουλεύουμε πάνω στην τακτική. Το ρόστερ έχει διδαχτεί και το πρώτο και το δεύτερο σύστημα. Το 4-4-2 και το 4-2-3-1 δηλαδή.Τώρα το μόνο που απομένει είναι να έχουμε παίκτες διαθέσιμους ανάλογα με το κάθε παιχνίδι.Έτσι θα κοιτάξουμε να δουλέψουμε και στο μέλλον.Όταν παίζουμε 4-4-2 μπορούμε να ανοίξουμε από την άμυνα στους παίκτες από τα άκρα. Το θέμα είναι πως πως θα οργανώσεις και πως θα τους κάνεις να αντιληφθούν πως τα άκρα είναι σημαντικό κεφάλαιο σε αυτό το σύστημα για να δουλέψουν στη συνέχεια οι δύο επιθετικοί. Κανένα σύστημα δεν σου δίνει τη νίκη από μόνο του.Ανάλογα με τη διάθεση των παικτών και την ικανότητα έρχεται η νίκη.Νομίζω ότι μια ομάδα σαν την ΑΕΛ πρέπει να παίζει με 2 επιθετικούς. Είναι μια ομάδα από την φύση της επιθετική. Τα πάντα εξαρτώνται ανάλογα με τους παίκτες που έχει στη διάθεση του ο προπονητής.
Για το ροτέισον: 

Εγώ δεν μπορώ να καταλάβω γιατί μου γίνεται αυτή η ερώτηση. Εδώ δεν έχουμε για ροτέισον. Εδώ έχουμε να κάνουμε με το ποιος είναι πιο έτοιμος. Παίζουν οι πιο έτοιμοι όχι οι καλύτεροι. Έχουμε δύο τερματοφύλακες που τους έχω εμπιστοσύνη και την ποιοτητα τους πρέπει να εκμεταλλευτούμε.Αυτό που έχει σημασία είναι το ρόστερ 20-25 παικτών να είναι έτοιμο ανά πάσα ώρα και στιγμή και το αποδείξαμε αυτό έως τώρα όπως το ματς στο Κύπελλο με Πανελευσινιακό. Εγώ δεν τους έβαλα για να τους δώσω μια ευκαιρία. Στην ΑΕΛ δεν παίρνεις ευκαιρίες! Ανταποκρίθηκαν οι παίκτες, πιστεύουμε σε αυτούς και ήταν έτοιμοι. Όπως δουλεύουμε με τους υπόλοιπους έτσι και με αυτούς.Στις λεπτομέρειες κρίνεται ποιος θα παίζει. Είμαι προπονητής που πιστεύω στους παίκτες μου και σε αυτό που βλέπω.
Για τα εξωγηπεδική ζωή των παικτών: 
Η ΑΕΛ είναι οικογένεια και περιμένετε από μένα να σας πω για παράδειγμα οτι η γυναίκα μου με απάτησε; Οι παίκτες μου είναι πάντα παίκτες μου! Όταν έχουμε 25 παίκτες που επιβάλλεται να ξέρουν τι σημαίνει ΑΕΛ είναι πάρα πολύ δύσκολο.Είμαι ικανοποιημένος από τους ποδοσφαιριστές μου. Δεν έχω καμία υποχρέωση σε κανέναν μάνατζερ, σε κανέναν δημοσιογράφο. Σε μια τέτοια κρίση όλοι είναι πληρωμένοι και θα πρέπει καθημερινά να δίνουν το μάξιμουμ το δυνατοτήτων τους.Υπάρχει μια ιεραρχία στην ομάδα. Ο πρόεδρος, ο τεχνικός διευθυντής, το τεχνικό τιμ και οι παίκτες. Μια ομάδα που πιστεύουμε και ακολουθούμε όλοι ένα πλάνο. Έχουμε Κύπελλο στις επόμενες αγωνιστικές αλλά και αγώνες για το πρωτάθλημα όπου θα παίξουν όλοι. Ήδη αρκετοί είχαν την ευκαιρία τους έως τώρα. Σε αυτούς έχει περάσει ο ρόλος.Δεν είναι μόνο η ποιότητα. Μια μεγάλη ομάδα και μια σοβαρή ομάδα πρέπει να είναι καθε μέρα καλύτερη. Για μία ακόμη φορά παίζουν οι πιο έτοιμοι Δεν παίζουν παίκτες που είναι οι πιο ακριβά πληρωμένοι. Όλοι οι ίδιοι είναι για μένα. Αυτός που είναι έτοιμος αυτός θα παίζει. Αυτή είναι η δουλειά μου.
Για τους τραυματισμούς:
 Αν δούμε αυτό το θέμα από την σωστή πλευρά Οι παίκτες που ξεκίνησαν προετοιμασία δεν έχει έχουν τραυματισμούς. Μόνο ένας. Ο Χοτζάλι. Όλοι οι υπόλοιποι δεν είχαν πρόβλημα. Στους υπόλοιπους προσπαθούμε καθημερινά να τους ετοιμάσουμε. Κάθε παίκτης δίνει παραπάνω από τις δυνάμεις του για να αποδείξει και συχνά τραυματίζεται. Όταν θα έχουμε ακόμη πιο δύσκολα γήπεδα θα είναι έτοιμη η ομάδα.Υπάρχει όμως και η γκρίζα ζώνη. Για τους τραυματισμούς δεν ευθύνεται μόνο η προπόνηση ή οι αγώνες. Η διατροφή η ξεκούραση και γενικά η ποδοσφαιρική ζωή είναι εξίσου σημαντικοί λόγοι. Δεν ψάχνω άλλοθι αλλά υπάρχουν πολλά πράγματα που πρέπει να λάβετε υπόψιν για τους τραυματισμούς.Υπάρχουν πολλοί οι ποδοσφαιριστές που έχουν κάνει έως τώρα καλές εμφανίσεις. Δεν μπορεί από την πρώτη φορά στην καριέρα του που παίζει στο φουλ των δυνατοτήτων του να υιοθετήσει επακριβώς αυτή τη φιλοσοφία. Είναι αδιανόητο να παίζει καλά να βάζει τρία γκολ και μετά να τα παρατάει. Η ομάδα θα είναι πιο ευτυχισμένη για το κατόρθωμα του από αυτόν. Ο πρώτος που πρέπει να δουλέψει περισσότερο την άλλη μέρα θα πρέπει να είναι αυτός.Αν με ρωτάται για ποιο λόγο δεν έβαλα έναν ποδοσφαιριστή που σκόραρε στον προηγούμενο αγώνα και για 3 μέρες μετά δεν έκανε προπόνηση τότε θα σας απαντούσα πως δεν είναι κάτι τέτοιο στη φιλοσοφία μου. Αυτός είναι ο δρόμος.  Όποιος μπορεί παίρνει τα εύσημα, όποιος δεν μπορεί…
Για το αν τον έχουν πείσει όλοι οι ποδοσφαιριστές του:
 Εγώ δεν μιλάω ποτέ πίσω από την πλάτη. Δεν θα πω ποτέ άσχημη κουβέντα για κανέναν αλλά θα τον κοιτάξω στα μάτια. Ο αθλητισμός λέει πως πρέπει να ξεπερνάς τις δυνατότητες του. Ξέρουν τη φιλοσοφία μου οι ποδοσφαιριστές. Έχουν περάσει τα πράγματα αυτά μέσα από την προπόνηση. Είμαι ιδιαίτερα ικανοποιημένος από την μέχρι τώρα πορεία.
Θέλουμε περισσότερα. Υπάρχουν κάποιοι παίκτες που δεν έπεισαν και το ξέρω. Για παράδειγμα. Αν εγώ ξέρω πως υπάρχει ένα μπουκάλι ενός λίτρου κι εσύ μου το γεμίσεις μέχρι τη μέση τότε κάτι λείπει. Το γνωρίζω. Για να με αφήσεις ικανοποιημένο πρέπει να γεμίσεις με νερό όλο το μπουκάλι ή να προσθέσεις και μισό λίτρο ακόμη…