Δευτέρα, Δεκεμβρίου 19, 2016

Για την ολοκλήρωση ενός ονείρου

Εδώ και λίγη ώρα έγινε γνωστό πως ο Λελογκονόλο Μασαλέσα είναι από εδώ και στο εξής ποδοσφαιριστής της ΑΕΛ υπογράφοντας συμβόλαιο διάρκειας 2,5 ετών στην «Βασίλισσα».
Ένας ποδοσφαιριστής που δεν είναι άγνωστος στη Νότια Αφρική, αποφασίζει στην ηλικία των 24 ετών να αφήσει για πρώτη φορά την χώρα του για να παίξει στην Ευρώπη, κάτι που ονειρεύεται από μικρό παιδί.
Το sportlarissa σας παρουσιάζει την εξέλιξη της καριέρας του ποδοσφαιριστή που έρχεται στην Ελλάδα με τις καλύτερες συστάσεις αλλά ψάχνει μία ομάδα που θα του δώσει στις επίσημες συμμετοχές που χρειάζεται.

Τα πρώτα βήματα

Ο Lehlogonolo Masalesa γεννήθηκε στις 23 Μαρτίου του 1992 στην πόλη Alexandra, της ευρύτερης επαρχίας του Γκαουτένγκ, κοντά στην πρωτεύουσα της Νότιας Αφρικής. Γκαουτένγκ σημαίνει «το μέρος του χρυσού» στην τοπική διάλεκτο και αριθμούσε 179,624 ανθρώπους στην απογραφή του 2011. Ένας από αυτούς τους πολίτες είναι ο ΝοτιοΑφρικανός Βιεϊρά. Ένα παρατσούκλι που του κόλλησαν άμεσα οι συμπατριώτες του (ο διάσημος Νοτιοαφρικανός σπίκερ Baba Mthethwa) λόγω τους ύψους του 1,91 μ. και του στιλ του που έμοιαζε με αυτό του σπουδαίου Γάλλου αμυντικού χαφ της Άρσεναλ, μεταξύ άλλων. Όταν σε… φτιάχνουν με ένα τέτοιο παρατσούκλι δεν μπορείς να σταματήσεις το να παλεύεις για να γίνεις αναγνωρίσιμος ποδοσφαιριστής. Κι έτσι ο Μασαλέσα άρχισε να… ονειρεύεται όταν εντάχθηκε στην ακαδημία ποδοσφαίρου Africa Sport Youth Development Academy που εδρεύει στο Γιοχάνεσμπουργκ (κάτοικος της πόλης έγινε από μικρή ηλικία) και έχει στη λίστα της σπουδαίους παίκτες που έμαθαν ποδόσφαιρο σε μικρή ηλικία.
Επαγγελματίας στα 17 του
Το καλοκαίρι του 2009 ήταν μία κομβική περίοδος για τον ποδοσφαιριστή. Το πρώτο του επαγγελματικό συμβόλαιο ήρθε εκείνη την περίοδο στα 17 του, μετακινούμενος βορειοδυτικά, στο Ρούστμπουργκ («η πόλη της ξεκούρασης») για να παίξει στους Πλάτινουμ Σταρς. Στην συγκεκριμένη χρονιά (2009-2010) έπαιξε μόλις ένα παιχνίδι, κάνοντας ντεμπούτο στα 18 του, όμως αυτά τα 53’ αγώνα ενάντια στους Μπίντβεστ Ουίτς του άνοιξαν την πόρτα για την νέα του μεταγραφή.
Η πρώτη του μεταγραφή ήρθε γρήγορα, λοιπόν, με τους Μπίντβεστ Ουίτς να εντυπωσιάζονται από τους ικανότητες του ποδοσφαιριστή φέρνοντας τον πίσω στο Γιοχάνσμπουργκ. Κατά την παρουσίαση του στην ομάδα ειπώθηκε πως αυτός ο ποδοσφαιριστής αποτελεί μία επένδυση για το μέλλον της ομάδας και θα δείξει άμεσα την αγωνιστική του αξία.

Η προσαρμογή στην νέα του ομάδα και οι συμμετοχές με τους Νέους
Στα 18 του αποτέλεσε μέλος των Μπίντβεστ Ουίτς («των έξυπνων παιδιών» όπως αναφέρεται στο σήμα της ομάδας) και εκεί άρχισε σιγά-σιγά να παίρνει τα πρώτα του παιχνίδια στην σεζόν 2010-2011. Την χρονιά αυτή κατέγραψε συνολικά 8 συμμετοχές πρωταθλήματος.
Οι συμμετοχές του στο επίπεδο της 1ης κατηγορίας της Νότιας Αφρικής δεν πέρασαν απαρατήρητες από το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα της χώρας με τον Μασαλέσα να έχει περάσει από όλα τα κλιμάκια των μικρότερων ηλικιακά ομάδων της πατρίδας του έχοντας παίξει σε σημαντικές διοργανώσεις.

Ο πρώτος χαμένος τελικός
Το στάδιο της προσαρμογής του σε επαγγελματικά δεδομένα πέρασε, με τον Μασαλέσα να ξεκινάει την σεζόν 2011-2012 στους Μπίντβεστ Ουίτς ως βασικός. 20 συμμετοχές στο πρωτάθλημα και αναγνώριση από το ποδοσφαιρικό κοινό της Νότιας Αφρικής ενώ λίγο έλειψε να πανηγυρίσει τον πρώτου εγχώριο τίτλο. Γρανάζι της μεσαίας γραμμής της ομάδας του και πορεία μέχρι τον τελικό του Κυπέλλου εκείνης της χρονιάς όπου ενάντια στους Ορλάντο Πάιρετς με την ομάδα του έχασε με 3-1!
Ο χαμένος τελικός του Τσάμπιονς Λιγκ!
Μετά τον χαμένο τελικό ο Μασαλέσα αποφασίζει να αφήσει την ομάδα του για να μετεγγραφεί ως ελεύθερος στους Ορλάντο Πάιρετς. Ομάδα ιστορική της χώρας με αρκετές διακρίσεις στην Αφρική. Νέα δεδομένα για τον ποδοσφαιριστή που χρειάζεται και χρόνο για να προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα.
Στην πρώτη του χρονιά (2012-2013) καταφέρνει να αγωνιστεί σε 4 παιχνίδια πρωταθλήματος, σε δύο Κυπέλλου, ενώ ήταν βασικός στα παιχνίδια Αφρικανικού Τσάμπιονς Λιγκ (9 παιχνίδια) της ομάδας του που έφτασε μέχρι τον τελικό της διοργάνωσης!
Στο τελικό του Τσάμπιονς Λιγκ της Αφρικής, οι Ορλάντο Πάιρετς πήραν την δεύτερη θέση, με την Αλ Αχλί (Αιγυπτιακή ομάδα και πολυνίκης του θεσμού) στα δύο παιχνίδια τελικού (1-1, 2-0) να σηκώνει το τρόπαιο στο Κάιρο με την Μασαλέσα να παίρνει το μετάλλιο της δεύτερης θέσης.

Το πρώτο τρόπαιο!
Με δύο χαμένους τελικούς σε νεαρή ηλικία και πολλές εμπειρίες που είχε αποκομίσει ο «Βιεϊρά» ξεκινά την σεζόν 2013-2014 αποφασισμένος για κάποιο τίτλο.  8 παιχνίδια πρωταθλήματος και 2 Κυπέλλου σε μια σεζόν με τραυματισμό που τον άφησε εκτός για μεγάλο χρονικό διάστημα αλλά στο τέλος του έδωσε την χαρά να πανηγυρίσει με τους υπόλοιπους συμπαίκτες του την κατάκτηση του Κυπέλλου Νοτίου Αφρικής στον τελικό του 2014.

Οι τελευταίες του συμμετοχές
Ο Μασαλέσα φέτος (2016-2017) είναι ανενεργός. Μετά από απόφαση του το καλοκαίρι του 2016 να αναζητήσει τον επόμενο σταθμό της καριέρας του και μέχρι να λυθεί και τυπικά το συμβόλαιο του με τους Ορλάντο Πάιρετς αποφάσισε να ψάξει για την τύχη του στην Ευρώπη. Η τελευταία του χρονιά στην Νότια Αφρική (2015-2016) σταμάτησε στις 17 συμμετοχές σε όλες τις διοργανώσεις κι έκτοτε άρχισε να ψάχνει για την επόμενη ομάδα του.

Το εγχώριο ενδιαφέρον
Η απόφαση του να μην ανανεώσει το συμβόλαιο του το περασμένο καλοκαίρι συζητήθηκε αρκετά. Η Κάιζερ προσπάθησε να τον αποκτήσει προσφέροντας του ένα αξιοσέβαστο συμβόλαιο για τα δεδομένα της Νοτίου Αφρικής έπιασε πάτο με τον Μασαλέσα να ψάχνει… εκτός συνόρων. Εκεί ήρθε το ενδιαφέρον από την Μπλουμφοτέιν Σέλτικ (ομάδα της Νοτίου Αφρικής). Και αυτή η προσπάθεια όμως δεν απέδωσε καρπούς με τον Μασαλέσα να είναι αποφασισμένος για τον επόμενο σταθμό στην καριέρα του απορρίπτοντας και αυτή την πρόταση. Το καλοκαίρι ήταν μία περίοδος εξετάσεων για τον ίδιο σε διάφορους συλλόγους αφήνοντας τους Ορλάντο.

Ο ρόλος του Πιέρ Ισά
Ο άλλοτε Αθλητικός Διευθυντής του Ολυμπιακού Πιέρ Ισά, γνωρίζοντας πράγματα και καταστάσεις στην Νότια Αφρική (παλαίμαχος διεθνής) ενδιαφέρθηκε για την περίπτωση του. Ο Ισά πίστεψε από την πρώτη στιγμή στο ταλέντο του Νοτιοαφρικανού πείθοντας τον ποδοσφαιριστή για συνεργασία. Ο Ισά έστειλε το βιογραφικό του παίκτη σε διάφορους συλλόγους ενώ η επιθυμία του ήταν να δοκιμαστεί στην Ελλάδα.

Η ΑΕΛ στον δρόμο του
Η ΑΕΛ ήταν από τις ομάδες που έδειξαν γρήγορα αντανακλαστικά. Βλέποντας βίντεο σε σχετικά ματς και στη συνέχεια με την δοκιμή του παίκτη σε ρυθμούς προπόνησης. Ο Τσιώλης είδε τον ποδοσφαιριστή στις αρχές του Δεκέμβρη, ενώ άπαντες έμειναν ικανοποιημένοι από τον επαγγελματισμό του παίκτη και την αξία του.
Το βιογραφικό του
Ονοματεπώνυμο: Λελογκονόλο Μασαλέσα
Εθνικότητα: Νοτιοαφρικανός
Ημ. Γέννησης: 21/03/1992
Θέση: Αμυντικός χαφ
Πόδι: Δεξί
Ύψος: 1,91
Διεθνείς συμμετοχές: Μόνο σε επίπεδο Νέων
ΣΕΖΟΝΟΜΑΔΑΕΠΙΣΗΜΕΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΕΣΛΕΠΤΑΓΚΟΛ
09/10Πλάτινουμ Σταρς153′
10/11Μπίντβεστ Ουίτς8251′
11/12Μπίντβεστ Ουίτς241.868′
12/13Ορλάντο Πάιρετς151.202′
13/14Ορλάντο Πάιρετς10600′
15/16Ορλάντο Πάιρετς121.025′
16/17

Γιώργος Σιώχας

Τσιώλης: «Δεν ασπάζομαι τον χαρακτηρισμό "αληταράδες"»



Advertisement
Τσιώλης: «Δεν ασπάζομαι τον χαρακτηρισμό "αληταράδες"»
Τσιώλης: «Δεν ασπάζομαι τον χαρακτηρισμό "αληταράδες"»
Σκληρό παιχνίδι ήταν αυτό ανάμεσα στην ΑΕΛ και τον Παναθηναϊκό, όπως παραδέχτηκε στον ΣΠΟΡ FM 94,6 ο Σάκης Τσιώλης, με τον τεχνικό των «βυσσινί» να τονίζει ότι δεν ασπάζεται τον χαρακτηρισμό "αληταράδες" του ιδιοκτήτη της ομάδες για τους παίκτε ςτου «τριφυλλιού». 
Αναλυτικά μίλησε για: 
-το γεγονός ότι έγινε σκληρό ματς και δεν βγήκαν πολλές κάρτες: «Αντικειμενικά, ο διαιτητής θα πρέπει να κάνει πάντα τη δουλειά του. Θα πρέπει με το γράμμα του νόμου να κάνει από την αρχή αυτό που πρέπει. Από την άλλη, αν δώσει από την αρχή πολλές κάρτες, μπορεί να κάνει κακό στο παιχνίδι και να σταματήσει τον ρυθμό σε αρκετές φάσεις. Από την άλλη, το θέμα είναι ότι δημιουργούνται προηγούμενα και αν δεν δώσει κάποια κάρτα που θα γίνει στην αρχή, μπορεί να γίνει μια ίδια φάση στη συνέχεια και να δημιουργηθεί θέμα επειδή στη δεύτερη φάση θα βγάλει κάρτα». 
-τον τρόπο που προσέγγισε το ματς με τον Παναθηναϊκό και το γεγονός ότι η ΑΕΛ παίζει καλύτερα κόντρα σε δύσκολους αντιπάλους: «Αυτό που με απασχόλησε και με προβλημάτισε ήταν η βαθμολογία της ομάδας μου. Είχαμε καλή εικόνα στα προηγούμενα τρία παιχνίδια, κερδίσαμε τις εντυπώσεις, αλλά δεν πετύχαμε τους στόχους μας. Η Λάρισα με τον Ατρόμητο έκανε 18 τελικές έναντι έξι του Ατρομήτου. Το πάθος περίσσευε χθες (18/12), αλλά το σημαντικότερο ήταν η αγωνιστική πειθαρχεία. Καμία φορά παίζει ρόλο και ο αντίπαλος που σε προκαλεί να παίξεις καλύτερα και όταν έχεις απέναντι μια μεγάλη ομάδα συμβαίνει αυτό. Έτσι έγινε και με τον Παναθηναϊκό. 
Στο χθεσινό παιχνίδι ήταν σημαντικό στοιχείο η άμυνα μας. Ο Ξενοδόχοφ έπιασε δύο φορές την μπάλα και αυτό ήταν στοιχείο-κλειδί, όπως και ότι καταφέραμε να μπλοκάρουμε τον Βιγιφάνιες. Μονιάκης-Ρέντζας ήταν παίκτες κλειδιά, επειδή κόψαμε κάθε πιθανότητα για απειλή από τον Παναθηναϊκό. Ακόμη, έφυγε ο Μπεργκ από την περιοχή, ήταν σημαντικό που τον βγάλαμε εκτός περιοχής, γύριζε πίσω για να πάρει μπάλα». 
-τη σχέση της ομάδας και του ίδιου με τον κόσμο: «Έχω μεγάλη μεγάλη σχέση με τους οπαδούς της ΑΕΛ και επειδή ο κόσμος έχει μάθει αυτήν την ΑΕΛ που πήρε το πρωτάθλημα δεν γίνεται να μην έχω στο μυαλό μου τα στοιχεία εκείνης της ΑΕΛ. Είμαστε κοντά στο να γυρίσει ο κόσμος στο γήπεδο και δεν γίνεται ΑΕΛ χωρίς κόσμο. Ας πάρουμε από εκείνη την ομάδα το στυλ και το ύφος. Ας πάρουμε αρχικά αυτά τα στοιχεία από εκείνη την ομάδα. Τότε είχαμε και τρομερούς αυτοματισμούς». 
-το αν ασπάζεται την ατάκα του Αλέξη Κούγια τους παίκτες του Παναθηναϊκού (σ.σ. τους χαρακτήρισε αληταράδες): «Φυσικά και δεν ασπάζομαι κάτι τέτοιο, μια τέτοια κατάσταση. Είναι ανοιχτό το ποδόσφαιρο για όλους τους παίκτες και η κάθε ομάδα μπορεί να πάρει όποιον παίκτη θέλει». 
-τον τρόπο που χειρίζεται το ρόστερ και τις μεταγραφές που θα γίνουν: «Το ποιοι θα είναι στο ρόστερ το αποφασίζουν οι ιδιοκτήτες και εγώ πρέπει να διαχειριστώ το ρόστερ. Ουδέποτε, είχα κάποια ενόχληση φέτος και πέρυσι για το ποιους θα πάρω. Έχουμε κλείσει δύο παίκτες που μου αρέσουν, τώρα πρέπει να πάρεις παίκτες που θα ταιριάξουν. Δεν είναι όπως το καλοκαίρι. Αυτοί οι δύο είναι σίγουρο ότι θα βοηθήσουν ουσιαστικά».

, Θωμάς Ναζλίδης


Ο επιθετικός της Λάρισας, Θωμάς Ναζλίδης, φιλοξενήθηκε στον Sport24 Radio 103,3 και την εκπομπή "Το 10 το κακό" και μίλησε για την ισοπαλία των "βυσσινί" με τον Παναθηναϊκό και την πορεία τους στο πρωτάθλημα. Αναλυτικά οι δηλώσεις του (AUDIO).
AdTech Ad
Ο επιθετικός της Λάρισας, Θωμάς Ναζλίδης, φιλοξενήθηκε στον Sport24 Radio 103,3 και την εκπομπή "Το 10 το κακό" και μίλησε για τη λευκή ισοπαλία των "βυσσινί" με τον Παναθηναϊκό, απάντησε για τους "δημοσίους υπαλλήλους" που ακούστηκε για τους παίκτες του "τριφυλλιού" και για τη εικόνα της ΑΕΛ με τις μεγάλες ομάδες του πρωταθλήματος. Επίσης, αποκάλυψε ποια ομάδα του εξωτερικού υποστηρίζει.
Για την έκπληξη του πρωταθλήματος, την Ξάνθη: "Μακάρι να υπάρχουν τέτοιες ομάδες για να δίνουν μεγαλύτερο ενδιαφέρον στο πρωτάθλημα".
Για τις ομάδες της επαρχίας: "Η Ελλάδα τις έχει ανάγκη. Έχει ανάγκη τον κόσμο από την επαρχία. Αυτές δίνουν διαφορετικό χρώμα στο πρωτάθλημα".
Για τη γεύση που του έχει αφήσει η αναμέτρηση με τον Παναθηναϊκό: "Πήραμε αυτό που αξίζαμε. Σε κάποια σημεία ήμασταν πιο καλοί, πιο δυνατοί, βγάζοντας περισσότερο πάθος. Πιστεύω ότι ο βαθμός άξιζε και στις δύο ομάδες. Βέβαια, αν έπρεπε να κερδίσει κάποιος αυτή θα ήταν η Λάρισα. Ωστόσο, δε θεωρώ ότι είχαμε τον έλεγχο του παιχνιδιού για να πούμε ότι αδικούμαστε από το βαθμό, που είναι για εμάς πολύ σημαντικός κυρίως στον ψυχολογικό τομέα. Τις προηγούμενες αγωνιστικές είχαμε κάποια άτυχα αποτελέσματα που δεν τα αξίζαμε. Ο βαθμός που πήραμε είναι σημαντικός για τη συνέχεια".
Για την εικόνα της Λάρισας με τις «μεγάλες» ομάδες: "Σε αυτά τα ματς είμαστε καλοί, αλλά τα παιχνίδια που κάνουν τη διαφορά είναι τα υπόλοιπα. Πρέπει να είμαστε συγκεντρωμένοι και στα υπόλοιπα ματς, σε αυτά με αντιπάλους στα μέτρα μας, όπου μπορούμε να κάνουμε περισσότερα. Αυτό είναι το κλειδί για να πετύχουμε τους στόχους μας. Τα επίσημα παιχνίδια στις αρχές του νέου έτους είναι για εμάς όλη η σεζόν, αφού παίζουμε δύο φορές με τη Βέροια και τον Πλατανιά. Είναι παιχνίδια που θα καθορίσουν τι θα κάνουμε στο μέλλον. Με βάση την εικόνα της ομάδας πιστεύω ότι θα τα καταφέρουμε".
Για το αν έχει επανέλθει η ηρεμία στην ομάδα: "Είναι αυτό που είπα και πριν. Αυτός ο βαθμός είναι καλός κυρίως για την ψυχολογία μας. Είχαμε ανάγκη από ένα καλό αποτέλεσμα και μία εμφάνιση που θα ικανοποιούσε τον κόσμο. Είχαμε πάθος και θέληση και τα δείξαμε. Με τέτοια παιχνίδια θα ενωθούμε όλοι μαζί και θα είμαστε όπως πρέπει. Ο κόσμος της Λάρισας έχει απαιτήσεις από την ομάδα και εμείς κάνουμε τα πάντα για να τον έχουμε ευχαριστημένο. Η εικόνα με τον Παναθηναϊκό, ακόμα και χωρίς τη νίκη, άφησε κάτι πολύ θετικό".
Για τη σύνδεση της ομάδας με την πόλη της Λάρισας: "Η πόλη ζει για την ομάδα. Όπου κι αν πας η πρώτη κουβέντα είναι η ομάδα. Η ζωή του κόσμου επηρεάζεται από την ομάδα. Μου αρέσει που η ΑΕΛ είναι στην καθημερινότητα των πολιτών. Είναι δίκοπο μαχαίρι, αλλά είναι και υγεία, όσο είναι στα όρια που πρέπει. Βλέπεις μία πόλη που ενδιαφέρεται και για αυτό έχεις έναν επιπλέον λόγο για να είσαι όπως πρέπει και να τους ικανοποιήσεις".
Για την εικόνα του Παναθηναϊκού και το αν κάποιοι παίκτες του συμπεριφέρονται ως δημόσιοι υπάλληλοι, όπως κατηγορούνται: "Στο παιχνίδι δεν είχα στο νου μου το πως ήταν ο Παναθηναϊκός και δε θέλω να μιλήσω για συναδέλφους. Για να είναι ο Παναθηναϊκός σε αυτή τη θέση κάτι τρέχει. Είναι μία τεράστια ομάδα. Οι ποδοσφαιριστές είναι άξιοι να βρίσκονται εκεί. Αν μπορούσαν να είναι εκεί καλύτεροι ή χειρότεροι είναι άλλη κουβέντα. Πάντως, μέσα στο παιχνίδι νιώσαμε ότι δεν έχουμε να φοβηθούμε τίποτα από τον Παναθηναϊκό. Βέβαια και με τον Ολυμπιακό ήμασταν καλύτεροι. Ούτε εκεί φυσικά είναι δημόσιοι υπάλληλοι. Για να είναι κάποιος άλλος κακός, πρέπει να είσαι εσύ καλός. Ο Μπεργκ είναι ο καλύτερος παίκτης στο πρωτάθλημα τα τελευταία χρόνια. Να πούμε δηλαδή ότι ο Μπεργκ είναι δημόσιος υπάλληλος; Μην γκρεμίζουμε τα πάντα. Ο Παναθηναϊκός έχει πλέον πολύ καλό προπονητή, ο οποίος θα κάνει αυτό που πρέπει και η ομάδα θα βρει το δρόμο της".
Για το πρωτάθλημα: "Στην αρχή της σεζόν είχαμε την αίσθηση ότι ο Παναθηναϊκός, ο ΠΑΟΚ και η ΑΕΚ θα διεκδικούσαν μέχρι τέλους το πρωτάθλημα. Ωστόσο, ο Ολυμπιακός ξέφυγε στη βαθμολογία, λόγω της εικόνας των άλλων ομάδων που δεν έχουν καταφέρει να δείξουν ότι πάνε για το πρωτάθλημα. Επίσης, ο Ολυμπιακός είναι σοβαρός, έχει τη στόφα του πρωταθλητή και παίρνει τα παιχνίδια. Για μένα είναι το φαβορί. Μακάρι οι υπόλοιπες ομάδες να είναι ανταγωνιστικές για να γυρίσει και ο κόσμος στα γήπεδα, διότι η εικόνα στις εξέδρες δεν είναι αυτή που πρέπει".
Για την ομάδα του εξωτερικού που υποστηρίζει: "Την Μπαρτσελονα και λατρεύω τον