Παρασκευή, Σεπτεμβρίου 18, 2015

Στη Δημοτική Ραδιοφωνία Λάρισας και την εκπομπή «γκολ από τα αποδυτήρια» μίλησε ο Κώστας Κατσάρας.

Στη Δημοτική Ραδιοφωνία Λάρισας και την εκπομπή «γκολ από τα αποδυτήρια» μίλησε ο Κώστας Κατσάρας.

Ο άμεσος συνεργάτης του Ράτκο Ντόστανιτς στην τεχνική ηγεσία της ΑΕΛ μίλησε για την μέχρι τώρα εικόνα της ομάδας στα φιλικά ματς, τις προοπτικές της, αλλά και τις συνθήκες δουλειάς τους.

«Μέχρι στιγμής, στις 47 προπονήσεις που έχουμε κάνει και στα....
οκτώ φιλικά που έχουμε δώσει, εισπράττουμε ικανοποίηση, αλλά δεν εθελοτυφλούμε ξέρουμε ότι το φιλικό είναι φιλικό, δεν υπάρχει η πίεση του άμεσου αποτελέσματος και δεν υπάρχει και η πίεση από τον κόσμο. Τα φιλικά, όπως σωστά προείπατε, είναι πρωτίστως για τον προπονητή, στη συνέχεια για τους παίκτες ώστε να διορθωθούν τα όποια λάθη υπάρχουν και το σημαντικό για το προπονητικό τημ είναι πως στις 27 του μήνα η ομάδα θα είναι 100% έτοιμη, χωρίς δικαιολογίες, ώστε να ξεκινήσει τον μαραθώνιο της Β’ Εθνικής με το δεξί, όπως θέλουμε, να διαδραματίσουμε πρωταγωνιστικό ρόλο όπως μας αξίζει, αλλά και όπως και εμείς πρέπει να αποδείξουμε ότι μας αξίζει», ήταν το πρώτο σχόλιο για την εικόνα της ομάδας στα φιλικά παιχνίδια.
Για τον βαθμό ετοιμότητας, δύο εβδομάδες περίπου, πριν την έναρξη του πρωταθλήματος είπε: «Πρώτα απ’ όλα, η ομάδα ότι δουλεύει προπονητικά μέσα στο γήπεδο, ιδιαίτερα μετά το πέρας του πρώτου μήνα και όταν τελείωσε το …βαρύ κομμάτι για τον ποδοσφαιριστή και μπήκαμε αμιγώς στα τεχνικά κομμάτια, από την πέμπτη εβδομάδα λοιπόν και μετά,  η ομάδα ότι κάνει μέσα στο γήπεδο να το κάνει και την Κυριακή, να προσπαθεί τουλάχιστον. Και αυτό είναι καθαρά θέμα προπονητή. Έχουμε έναν προπονητή κατ’ εμέ brandnameγια την κατηγορία. Είναι υπερβολικά αξιόλογη η προπονητική του αξία, αλλά αυτό που με ενθουσιάζει στη μέχρι τώρα είναι συνεργασία μας είναι ότι είναι υπερβολικά κύριος. Καλός άνθρωπος και κύριος και αυτό είναι το πλέον σημαντικό στο ποδόσφαιρο σήμερα. Η γνώση είναι δευτερεύουσα, αλλά ο συγκεκριμένος άνθρωπος την γνώση την έχει σε πολύ υψηλό επίπεδο, πιστέψτε με. Προέρχεται από μια μεγάλη σχολή όπου έχει διαδραματίσει μεγάλο ρόλο ως προπονητής στο μεγαλύτερο κλάμπ της Σερβίας τον Ερυθρό Αστέρα, αλλά επειδή έχει ζήσει και 15 χρόνια στη Γαλλία, έχει σπουδάσει 5 χρόνια στη σχολή προπονητών για να πάρει το UEFApro, οπότε καταλαβαίνεται ότι είναι επηρεασμένος και από την γαλλική νοοτροπία που απαιτεί πίεση, απαιτεί υψηλούς ρυθμούς προπόνησης και όχι μόνο και αυτό το βλέπει όλος ο κόσμος σε ότι αφορά στην προσπάθεια. Μακάρι να έχουμε και τα ανάλογα αποτελέσματα ώστε να είμαστε ευχαριστημένοι 100%».
Για την αγωνιστική φιλοσοφία της ομάδας: «το πρωτεύον είναι η κίνηση με ή χωρίς την μπάλα. Αυτό απαιτεί το σύγχρονο ποδόσφαιρο. Για να μπορείς να το κάνεις όμως αυτό ο παίκτης πρέπει να είναι πολύ καλά προπονημένος. Οι δείκτες της φυσικής κατάστασης θα πρέπει να αγγίζουν, αν όχι το άριστο, να είναι σε πάρα πολύ καλό επίπεδο. Δίνουμε πολύ μεγάλη σημασία στον τομέα του πρέσινγκ γιατί γνωρίζουμε ότι στη Β’ Εθνική πολλές ομάδες θα προσπαθήσουν με μεγάλες μπαλιές να χτυπήσουν στην κόντρα. Εμείς θα προσπαθήσουμε να ανακόψουμε αυτή τη δυνατότητα του αντιπάλου, δηλαδή να μην έχουν καν την δυνατότητα να κάνουν την μεγάλη πάσα, ας κάνει δηλαδή μόνο βολέ ο τερματοφύλακας, αυτός είναι ο στόχος μας. Γιατί πιστεύουμε πολύ στην ποιότητα των παικτών μας και στην δουλειά που γίνεται ώστε να έχουμε εμείς την μπάλα ώστε να την κυκλοφορούμε και την κατάλληλη στιγμή να βρούμε τις καλύτερες επιλογές, όπως βρήκαμε πάρα πολλές και στο ματς με τον Πανσερραϊκό, που παρότι βρεθήκαμε πίσω στο σκορ, στο δεύτερο ημίχρονο πάλι με ηρεμία προσπαθήσαμε, δεν είχαμε τον ίδιο αριθμό ευκαιριών, αλλά νομίζω ότι μια ομάδα υπήρχε στο γήπεδο».
Για τις πολλές χαμένες ευκαιρίες στη φιλική αναμέτρηση με τον Πανσερραϊκό: «Αναμφίβολα μας προβληματίζει, από την άποψη ότι η ευκαιρίες που κάνουμε δεν είναι προϊόν μιας τυχαίας ενέργειας, αλλά προϊόν ομαδικής προσπάθειας. Σίγουρα θέλουμε να βελτιωθούμε σ’ αυτό τον τομέα, είναι ένας τομέας στον οποίο ρίχνει μεγάλο βάρος ο κος Ντόστανιτς».
Για το πόσο ποιοτικότερη θα γίνει η ΑΕΛ όταν και οι νεοαποκτηθέντες φτάσουν στο επιθυμητό επίπεδο: «Η αρχή της ομάδας και του προπονητή μας είναι η δουλειά, η ποιοτική δουλειά. Το 88% των παικτών, για την ακρίβεια, έχει κάνει σχεδόν όλες τις προπονήσεις και έχει παίξει σχεδόν σε όλα τα φιλικά. Οι νεοαποκτηθέντες ποδοσφαιριστές υπολείπονται των άλλων, είναι δεδομένο αυτό. Όταν με το καλό έρθουν και αυτοί στην επιθυμητή φυσική κατάσταση, δεν γνωρίζω πόσο ποιοτικότερο θα γίνει το ρόστερ, αλλά σίγουρα ο ανταγωνισμός θα είναι μεγαλύτερος, οπότε αυτή που θα κερδίσει θα είναι η ομάδα. Θα είναι η 11άδα η οποία θα είναι η καλύτερη δυνατή κάθε Κυριακή, μέσα από ποιοτική και ανταγωνιστική προπόνηση όλη την εβδομάδα. Αυτό μπορώ να το πω με σιγουριά γιατί βλέπω τι γίνεται».
Πως μπορεί η ομάδα να «σπάσει» τις κλειστές άμυνες των αντιπάλων, ιδιαίτερα στο ARENA. «Αυτή είναι η αλήθεια της νεοελληνικής Β’ Εθνικής. Το γνωρίζει ο προπονητής καλά, έχουμε δει πολλά βίντεο, έχει μελετήσει αρκετούς αντιπάλους, συν μέσα από τα φιλικά, που για τον λόγο αυτό ήταν επιδίωξή μας να παίξουμε με ομάδες Β’ και Γ’ Εθνικής, για να ταυτιστούμε με αντιπάλους που έχουν έναν περίπου ίδιο τρόπο παιχνιδιού με τους αντιπάλους που θα αντιμετωπίσουμε στο πρωτάθλημα. Είμαστε πολύ ευχαριστημένοι ως τώρα με την εικόνα των ποδοσφαιριστών, οι οποίοι προσπαθούν να κάνουν αυτό που δουλεύουν στην προπόνηση, δηλαδή συνεχή κίνηση με και χωρίς την μπάλα, ατελείωτες πλαγιοκοπήσεις και το κυριότερο, υπομονή. Υπάρχει μεγάλη υπομονή στο παιχνίδι μας, έχει βάλει την σφραγίδα του ο κόουτς και νομίζω ότι αυτό θα είναι το όπλο μας, πέρα από την πολύ καλή φυσική κατάσταση, γιατί η ομάδα είναι πολλή δουλεμένη και αυτό θα το δείτε στην πορεία. Το σημαντικό είναι να υπάρχει αυτή η ποιότητα των παικτών στα επίσημα ματς σε μια δύσκολη κατάσταση. Εκεί τώρα έχει πέσει το βάρος μας, να πείσουμε τους ποδοσφαιριστές ότι τα φιλικά τελειώνουν και αρχίζει το …επίσημο γλέντι, το οποίο δεν θα είναι καθόλου εύκολο, γιατί όλες οι ομάδες έχουν κάποια αξία και δεν μειώνουμε καμία. Απλά εμείς πιστεύουμε ότι η δική μας η ομάδα έχει την μεγαλύτερη δυνατή ποιότητα. Πιστεύουμε στη δική μας ομάδα και θέλουμε εμείς να ελέγχουμε την ροή του παιχνιδιού».


Αν υπάρχει προβληματισμός για το πώς και αντέξουν την πίεση οι νεαροί παίκτες της ομάδας: «Δεν υπάρχει κάποιος προβληματισμός μέχρι στιγμής. Θέλω να δω κι εγώ πως θα είναι οι παίκτες όσων αφορά την πνευματική τους κατάσταση, στα επίσημα παιχνίδια. Γιατί κακά τα ψέματα η Λάρισα έχει πάρα πολλούς ανθρώπους που αγαπάνε υπερβολικά την ομάδα, αλλά έχει και πάρα πολλούς ανθρώπους που κρίνουν με την πρώτη στραβή. Είναι η πραγματικότητα της κοινωνίας μας, την οποία δεν μπορούμε να την αλλάξουμε. Εμείς προσαρμοζόμαστε σε αυτό αλλά το κυριότερο είναι να μην επηρεαζόμαστε από αυτό. Εκεί θα δω και τον ψυχισμό του κάθε ποδοσφαιριστή. Δεν μας ενδιαφέρει τι λέγετε δεξιά και αριστερά. Τον ποδοσφαιριστή πρέπει να τον ενδιαφέρει πρώτα τι λέει ο προπονητής και μετά η διοίκηση. Είναι απλά τα πράγματα, υπάρχει μια ιεραρχία. Προβληματισμός δεν υπάρχει πάντως… Είναι αλήθεια πως οι περισσότεροι παίκτες είναι νεαροί και δεν έχουν παίξει σε τόσο ανταγωνιστικό επίπεδο, αλλά από την άλλη οι υπόλοιποι είναι μπαρουτοκαπνισμένοι στο ποδόσφαιρο, έχουν περάσει από πολλές καταστάσεις, δύσκολες καταστάσεις, σε διάφορες ομάδες και νομίζω ότι εδώ –σε ότι αφορά τις συνθήκες δουλειά- είναι παράδεισος. Το προπονητικό κέντρο είναι παράδεισος, έχουμε τα πάντα, υπάρχει απόλυτη ηρεμία, στα Δέντρα είναι ο νόμος του προπονητή και κανείς άλλος, δεν μας ενοχλεί κανένας και έτσι θα βοηθηθούν όλοι να βγάλουν το 100% και στα επίσημα που είναι το ζητούμενο».
Για την σημερινή, συνολικά, κατάσταση στην ΑΕΛ: «Κατά την ταπεινή μου άποψη σήμερα η ΑΕΛ είναι ένα κλαμπ όπου θα ήθελε να αγωνιστεί κάθε Έλληνας ποδοσφαιριστής. Και αυτό είναι κάτι που το λαμβάνω και από τους μεγαλύτερους σε ηλικία παίκτες της ομάδας, οι οποίοι έχουν γυρίσει όλη την Ελλάδα και βλέπουν πολύ καλό προπονητικό κέντρο, συνεργασία μεταξύ προπονητών και ποδοσφαιριστών, κάτι που είναι πολύ σημαντικό, πολύ, πολύ καλό τιμ σε όλα τα επίπεδα, ιατρικό, διοικητικό, ο πρόεδρος που κάνει ότι πρέπει να κάνει. Όλα ως τώρα κυλούν όχι απλά ομαλά και κάτι παραπάνω. Γι’ αυτό και ως τώρα πάει καλά η ομάδα. Είναι πολύ απλά τα πράγματα. Το ποδόσφαιρο είναι εύκολο. Θα υπάρχει και η στραβή, θα υπάρχει και το άτυχο αποτέλεσμα, αλλά αν υπάρχει υγεία – που σε μας παραϋπάρχει – νομίζω θα τα ξεπεράσουμε όλα. Θα παρουσιαστούν προβλήματα, δεν γίνεται να κερδίζεις συνέχεια, θα υπάρχει και η κακή ποδοσφαιρική στιγμή και η κακή απόδοση. Το θέμα είναι και από εκεί να μάθεις και το κυριότερο να μην το επαναλάβεις, να διορθώσεις άμεσα αυτό που μπορείς να κάνεις καλύτερα. Γιατί οι δικοί μας παίκτες μπορούν, γιατί εκτός από ποιοτικοί, είναι και πολύ καλά παιδιά. Δεν έχουμε προβλήματα του παρελθόντος όπως στην Α’ εθνική που είχαμε πολλές ντίβες, πολλούς ανθρώπους που προσπαθούσαν να κάνουν πράγματα που δεν τους εξέφραζαν και δεν μπορούσαν να τα κάνουν και έτρεχε ο καθένας –να μην χαρακτηρίσω τώρα- για να συμμαζέψει τα ασυμμάζευτα. Τώρα δεν υπάρχουν αυτά».
Αν ήταν αυτός ο λόγος για την φυγή του Τσιμπάμπα: «Ασφαλώς, δεν συμμορφώθηκε με τους κανόνες της ομάδας. Μιλάμε για έναν πολύ ταλαντούχο ποδοσφαιριστή, έναν ποδοσφαιριστή που επιθετικά θα μπορούσε να κάνει την διαφορά σε δοδομένες στιγμές του παιχνιδιού, αλλά 1,2,3, πόσες φορές; Εντάξει… υπάρχουν κανόνες, ο προπονητής ελέγχει τα αποδυτήρια, υπάρχει ο Θωμάς, είναι ο πρόεδρος, μίτινγκ και τελειώνει το πανηγύρι. Πάμε στον επόμενο. Το μοναστήρι να ‘ναι καλά. Η ομάδα πάνω απ’ όλα. Και ομάδα που έχει υγεία μην τη φοβάστε. Είμαι πάρα πολύ αισιόδοξος, δεν θέλω να πω μεγάλες κουβέντες, δεν θα πω ότι θα βγούμε σίγουρα, αλλά θέλω να πιστεύω ότι μ’ αυτό που δείχνουμε ως τώρα, θα αξίζουμε να βγούμε»!!!!

Σαν ..σήμερα !!!!!πριν 30 χρόνια

Πέρασαν 30 χρόνια από την ημέρα που η ΑΕΛ σαν Κυπελλούχος Ελλάδος αντιμετώπιζε την τότε Κυπελλούχο Ιταλίας, Σαμπντόρια. Η ΑΕΛ στις 18 Σεπτεμβρίου 1985 έφερνε ισοπαλία 1-1 για το τότε Κύπελλο Κυπελλούχων με την Σαμπντόρια στο στάδιο Αλκαζάρ με γκολ των Μητσιμπόνα 39΄ και Μαντσίνι 82΄, ενώ στον επαναληπτικό στη Γένοβα στις 02/10/1985 η ΑΕΛ ηττήθηκε με 1-0 και