Παρασκευή, Αυγούστου 17, 2018

Ο φίλος μου ο... Αελάρας!!

  


Αφιερωμένο από  ένα φίλο μου και  συνάδελφο!!

Ο φίλος μου ο Αελάρας!! (Ένας από τους χιλιάδες της πόλης..) Η τύχη τα ‘φερε να ζω στη Λάρισα εδώ και είκοσι χρόνια και οι επαγγελματικές μου υποχρεώσεις τον τελευταίο καιρό μου χάρισαν νέες γνωριμίες με ανθρώπους της όμορφης πόλης . Μεταξύ αυτών κι ο φίλος μου ο Αελάρας , που όμως τα τελευταία χρόνια περνάει μεγάλο ..ζόρι…!! Βέβαια όταν ήρθα στην πόλη γνώριζα και θαύμαζα κι εγώ (μερικές φορές ζήλευα κι όλας , με την καλή έννοια) τα πάντα γύρω από το καμάρι της πόλης ,την ομάδα της ΑΕΛ όσο κι αν κάποιες φορές η ομάδα αυτή με πίκρανε προσωπικά (Πανσερραϊκός γαρ)… Γνώριζα φυσικά και την τρέλα των Λαρισαίων για την ομάδα τους (λόγω συζύγου από πρώτο ..χέρι!!) , όμως η γνωριμία με το φίλο μου τον Αελάρα μου έδωσε και μια άλλη οπτική κάποιων (δυστυχώς πολλών) ανθρώπων που βιώνουν ένα δράμα!! Είναι οι άνθρωποι που λατρεύουν την ομάδα τους , δικαιολογημένα καθώς έχουν ζήσει μεγάλες στιγμές , ζουν και αναπνέουν γι’αυτήν όμως έχουν ένα τεράστιο πρόβλημα … Δεν μπορούν να τη βλέπουν!! Δεν μπορούν να βλέπουν ένα «πλαστικοποιημένο» δημιούργημα , μία ομάδα « άνοστη» «άχρωμη» «άοσμη» μια ομάδα σαν όλες τις άλλες που δυστυχώς κυριαρχούν στο χώρο του επαγγελματικού (ο θεός να το κάνει) ποδοσφαίρου… Είναι οι άνθρωποι που δε θέλουν να συμβιβαστούν με τη «νέα τάξη» πραγμάτων που θέλει τα πάντα να ξεπουλιούνται στο βωμό της συμμετοχής σε κάποια super (ο θεός να την κάνει) leage.. Είναι οι άνθρωποι της πόλης που δεν μπορούν να ανεχτούν να ξεφτιλίζονται και να υποτιμάται η νοημοσύνη τους από τις αλλοπρόσαλλες αποφάσεις και συμπεριφορές ενός ανθρώπου που κατά πως φυσάει ο άνεμος πορεύεται , αθετεί υποσχέσεις που ίδιος δίνει , υπογραφές που ο ίδιος βάζει και που φυσικά καμία σχέση δεν έχει με το παρελθόν αυτού του ιστορικού σωματείου (που πρέσβευε ακριβώς τα αντίθετα!!). Όμως ο φίλος μου ο Αελάρας ζει κι ένα άλλο δράμα!! Δεν τον καταλαβαίνουν τ’αδέρφια του !! Δεν καταλαβαίνουν ότι αυτό που αγαπάει και που εκπροσωπεί η ομάδα του είναι ακριβώς το αντίθετο από αυτό που οι ίδιοι τώρα υποστηρίζουν!! Είναι αυτοί που έχουν ξεχάσει (ίσως και λόγω της αγάπης τους για την ομάδα τους) πως η ομάδα αυτή αγαπήθηκε και θαυμάστηκε (κι όχι μόνο από Λαρισαίους) ακριβώς για τα αντίθετα από ό,τι κάνει σήμερα !!! Γιατί μπόρεσε και ύψωσε ανάστημα , γιατί δεν σύρθηκε στο άρμα κανενός γιατί έκανε με λίγα λόγια την επανάστασή της !! Σήμερα ; Ποιος μπορεί να το πει αυτό; Ο φίλος μου ο Αελάρας (είπαμε ένας από τους χιλιάδες) λοιπόν έχει πάθει το εξής : Δεν μπορεί να αναπνεύσει!! Έχει χάσει το «οξυγόνο» του και κυρίως έχει χάσει το μεράκι του για ένα από τα πιο ωραία δρώμενα του πλανήτη: το ποδόσφαιρο!! Πόσο κρίμα!!! Το θέμα λοιπόν είναι τι κάνουμε τώρα; Τι κάνουμε εμείς οι φίλοι του ; Θα τον αφήσουμε να υποφέρει ; Ή μήπως πρέπει με κάποιο τρόπο να τον βοηθήσουμε να ξαναβρεί το κέφι του ; Ελάτε τώρα φίλοι Λαρισαίοι το εμπόδιο δεν είναι και τόσο ψηλό….μάλλον «κοντό» θα το έλεγα …. Ένας Σερραίος φίλος.

Βυσσινί...Αναμνήσεις!!!

Στη φωτογραφία παρατάσσεται η 11άδα της ΑΕΛ πριν την έναρξη της αναμέτρησης κόντρα στον Παναθηναϊκό στις 23.10.1983, που πραγματοποιήθηκε στο γήπεδο της Λεωφόρου Αλεξάνδρας στο πλαίσιο της 8ης αγωνιστικής του 5ου επαγγελματικού πρωταθλήματος της περιόδου 1983-84.
ΟΡΘΙΟΙ από αριστερά : Πατσιαβούρας, Παπαδόπουλος, Παραφέστας, Χάσεμπουργκ, Γκαλίτσιος, Μητσιμπόνας.
ΚΑΘΙΣΤΟΙ : Τσιώλης, Ανδρεούδης, Ζιώγας, Μαλουμίδης, Βαλαώρας.

Το "ταμπελάκι" του παιχνιδιού :
Α' Εθνική 1983-84
23.10.1983
8η αγωνιστική : Παναθηναϊκός – ΑΕΛ 2-1 (1-1)
(Χαραλαμπίδης (πεν.) 45’+2', Μαυρίδης 65’ – Ζιώγας 23’)

Παναθηναϊκός (Γ.Γκμοχ) : Λαφτσής, Κυράστας, Βονόρτας (66’ Θ.Δημόπουλος), Ταράσης, Καψής, Καραβίδας, Μαυρίδης, Αντωνίου (46’ Καρούλιας), Χαραλαμπίδης, Ρότσα, Γαλάκος.
ΑΕΛ (Β.Σκότσικ): Παπαδόπουλος, Παραφέστας, Πατσιαβούρας, Μητσιμπόνας, Γκαλίτσιος, Τσιώλης, Χάσεμπουργκ (74’ Βουτυρίτσας), Μαλουμίδης, Ζιώγας, Ανδρεούδης, Βαλαώρας (74’ Γκαμπέτας).
Γήπεδο : «Απόστολος Νικολαϊδης»
Διαιτητής : Κόντζαλης
Εισιτήρια – Εισπράξεις : 23.711 – 7.132.980 δρχ.

** Η ΑΕΛ πίστεψε στη νίκη αλλά η διαιτητική σφυρίχτρα είχε αντίθετη άποψη. Αν και προηγήθηκε με ένα εκπληκτικό σε εκτέλεση γκολ του Μιχάλη Ζιώγα -προηγήθηκε γρήγορος συνδυασμός Τσιώλη-Βαλαώρα και πάσα του τελευταίου στον σκόρερ- ισοφαρίστηκε εξαιτίας ενός ανύπαρκτου πέναλτι το οποίο καταλογίστηκε στο δεύτερο λεπτό των αδικαιολόγητων καθυστερήσεων του α' ημιχρόνου που κράτησε ο διαιτητής Κόντζαλης. Στο υποτιθέμενο πέναλτι υπέπεσε ο Χρήστος Ανδρεούδης στον Μάικ Γαλάκο. Στο 57' δεν καταλογίζεται πέναλτι υπέρ της ΑΕΛ σε ανατροπή του Βαλαώρα από τον Ταράση. Στο 65' ο Παναθηναϊκός θα πάρει τη νίκη με κοντινό σουτ του Μαυρίδη ύστερα από εκτέλεση φάουλ του Ρότσα, αλλά η ΑΕΛ θα φύγει από το γήπεδο με πολλά παράπονα από τη διαιτητική συμπεριφορά.

Βυσσινί...Αναμνήσεις!!!

Άλλη μια 11άδα της ΑΕΛ της περιόδου 1970-71 δημοσιευμένη σε νεανικό περιοδικό της εποχής (η ίδια φωτογραφία έχει αναρτηθεί και παλιότερα σε λήψη από διαφορετική γωνία).
ΟΡΘΙΟΙ από αριστερά : Σιαβάλας, Λέλλης, Κυζίρογλου, Μπούτος, Νικολακάκος, Σημαντήρης.
ΚΑΘΙΣΤΟΙ : Παγκαρλιώτας, Χαριτίδης, Ζάχος, Θώμος, Αργυρίου.

Βυσσινί ..Αναμνήσεις!!!

Α' ΕΘΝΙΚΗ 1973-74 : 2η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ: 30.09.1974: ΑΕΛ - ΠΑΝΑΧΑΪΚΗ 1-0, ΣΤΑΔΙΟ ΑΛΚΑΖΑΡ. Η ΠΡΩΤΗ ΝΙΚΗ ΣΤΗΝ Α' ΕΘΝΙΚΗ.
Στις 30 Σεπτεμβρίου 1973 το Αλκαζάρ φιλοξενεί για πρώτη φορά αγώνα για την Α' Εθνική. Αντίπαλος της ΑΕΛ η Παναχαϊκή, που τότε συμμετείχε στο κύπελλο Ουέφα.
Τα στοιχεία του αγώνα :
Α' Εθνική 1973-74
30.09.1973
2η αγωνιστική : ΑΕΛ – Παναχαϊκή 1-0 (1-0)
(Ρακιντζόγλου 19’)

ΑΕΛ (Λόζαν Κότσεφ) : Σιαβάλας, Χιλ, Μ.Σεϊταρίδης, Λέλλης, Σημαντήρης, Δράμαλης, Δ.Σεϊταρίδης, Μπούτος, Χαριτίδης (60’ Καβόλι), Ρακιντζόγλου, Παγκαρλιώτας (54’ Μαντζουράκης).
Παναχαϊκή (Γουιλ. ΜακΓκίνες) : Τζανετουλάκος (7’ Πλιάτσικας), Ανδρούτσος, Λεβέντης, Σιδέρης, Καλφίν, Παππάς, Μιχαλόπουλος, Στραβοπόδης, Δανδέλης, Λεβεντάκος, Δαβουρλής (46’ Σπεντζόπουλος).
Γήπεδο : Αλκαζάρ ** Διαιτητής : Πλατόπουλος ** Επόπτες : Γαργαρόπουλος, Τσοπούρογλου ** Εισιτήρια – Εισπράξεις : 11.247 - 591.775 δρχ.
** Εκδόθηκαν 12.000 εισιτήρια για τον αγώνα. Η ανυπομονησία όμως των φιλάθλων για τον πρώτο αγώνα της ΑΕΛ στο Αλκαζάρ στην Α' Εθνική ήταν τόσο μεγάλη που πλήθος κόσμου είχε συρρεύσει αρκετή ώρα πριν το άνοιγμα των θυρών του σταδίου. Αποτέλεσμα ήταν να σπάσουν τις πόρτες και πολύς κόσμος να μπει στο γήπεδο χωρίς εισιτήριο. Υπολογίζεται πως περίπου 15.000 παρακολούθησαν τον αγώνα, 500 εκ των οποίων εκδρομείς από την Πάτρα. Η δε Παναχαϊκή διέθετε πολύ καλή ομάδα και εκείνη τη σεζόν συμμετείχε στο κύπελλο Ουέφα.
Αγωνιστικά, η πατρινή ομάδα είχε την ατυχία να χάσει νωρίς λόγω τραυματισμού τον τερματοφύλακα Τζανετουλάκο, που συγκρούστηκε σε εναέρια μονομαχία με τον Δράμαλη. Δυνατό παιχνίδι κατά το οποίο χάθηκαν ευκαιρίες εκατέρωθεν, η ΑΕΛ κυριάρχησε στο πρώτο ημίχρονο και η Παναχαϊκή στο δεύτερο. Το παρθενικό γκολ της ΑΕΛ στη μεγάλη κατηγορία -και γκολ νίκης στον συγκεκριμένο αγώνα- πέτυχε ο Μανώλης Ρακιντζόγλου με κεφαλιά έπειτα από σέντρα του Παγκαρλιώτα. Κορυφαίος της ΑΕΛ ο Θωμάς Δράμαλης, ο οποίος δέσποζε στο χώρο του κέντρου. Στο 57' αποβλήθηκαν Σημαντήρης και Δανδέλης που αλληλοχτυπήθηκαν. Οι φιλοξενούμενοι είχαν δύο δοκάρια με τον Λεβεντάκο στο 48' και τον Στραβοπόδη στο 89'.
Πριν την έναρξη του αγώνα ο πρόεδρος της ΕΠΣΛ (και πρώτος διατελέσας πρόεδρος της ΑΕΛ) Τζοβαρίδης απένειμε κύπελλο στην ΑΕΛ για την άνοδο στην Α' Εθνική, ενώ μεγάλος ενθουσιασμός υπήρχε μετά το τέλος της αναμέτρησης.
Η απογοήτευση στο στρατόπεδο της Παναχαϊκής θα μετριαστεί τρεις ημέρες αργότερα, καθώς θα πετύχει μεγάλη νίκη στην Αυστρία επί της Γκράτσερ και θα περάσει στο β' γύρο του κυπέλλου Ουέφα.



Η εικόνα ίσως περιέχει: 3 άτομα, παπούτσια