Πέμπτη, Σεπτεμβρίου 24, 2015

είστε σίγουροι???? μπα..λάθος θα κάνετε!!!


Έξι υποθέσεις διερευνά αυτή την περίοδο η ποινική δικαιοσύνη σε σχέση με την ΕΠΟ και με μέλη αυτής. Κάθε υπόθεση βρίσκεται σε διαφορετικό στάδιο και έχει την δική της βαρύτητα, όλες όμως μαζί δείχνουν πως κάτι βαθιά σάπιο υπάρχει στο βασίλειο της ΕΠΟ.

Το Soccerplus παρουσιάζει τις έξι υποθέσεις διαφθοράς στο ποδόσφαιρο που διερευνά η δικαιοσύνη:
1.Υπόθεση στημένων αγώνων
Εχει ολοκληρωθεί η πρόταση του εισαγγελέα Παναγώτη Πούλιου, προς το Συμβούλιο Εφετών. Σύμφωνα με πληροφορίες προτείνει κατηγορίες σε δύο πρώην προέδρους ΠΑΕ, σε μεγαλομέτοχο ΠΑΕ της Super League και στον πρόεδρο της ίδιας ομάδας ο οποίος κατέχει υψηλή θεσμική θέση στο ποδόσφαιρο, καθώς και σε πρώην πρόεδρο ΠΑΕ που αγωνίζεται στην Super League την φετινή περίοδο.

Αντιθέτως φέρεται να προτείνει απαλλαγή για τον πρόεδρο του ΟΣΦΠ, Β.Μαρινάκη, τον πρόεδρο της Football League, Σ.Καλογιάννη και τον πρώην εκπρώσοπο της ΕΠΟ στην ΕΟΕ, Θ.Κανελλόπουλο.

Κάποιες από τις κατηγορίες που έχουν αποδοθεί είναι α) για συγκρότηση, ένταξη και συνέργεια σε εγκληματική οργάνωση, τα μέλη της οποίας επιδιώκουν οικονομικό ή άλλο υλικό όφελος, β) απλή συνέργεια σε δωροδοκία για αλλοίωση αποτελέσματος αγώνα τελεσθείσα κατ’ εξακολούθηση κ.α.

Έχει ήδη γίνει δίκη με αφορμή τo πόρισμα της εισαγγελέως πρωτοδικών, Πόπης Παπανδρέου, με πέντε πρόσωπα του ποδοσφαίρου που καταδικάστηκαν και έξι αγώνες που κρίθηκαν χειραγωγημένοι.

2.Υπόθεση «στημένων πινάκων διαιτησίας» – «εγκληματική οργάνωση»

Ο ανακριτής διαφθοράς, Γ.Ανδρεάδης, έχει απευθύνει κλήση προκειμένου να απαγγείλει κατηγορίες στους διαιτητές της Super League Αμπάρκιολη, Κάμπαξη, Ιωαννίδη, Σπάθα και Δημητρόπουλο, στον πρόεδρο του Λεβαδειακού, Γιάννη Κομπότη και σε πέντε μέλη Πειθαρχικών Επιτροπών της ΕΠΟ και της Football League (Ζάμπρας, Παντελοπούλου, Αναστασάκη, Βλάσσης και Ζυγογιάννης).

Οι κατηγορίες που κατά περίπτωση αντιμετωπίζουν είναι της δωροδοκίας – δωροληψίας για αλλοίωση αποτελέσματος αγώνα, άπατη κ.α.

Οσον αφορά στον «πυρήνα» της εγκληματικής οργάνωσης, αυτός συστήθηκε από στελέχη της ΕΠΟ και τελούσε υπό την διεύθυνση στελεχών της ΕΠΟ και πρόεδρου μεγάλης ΠΑΕ που θα κληθούν από τον ανακριτή για να τους απαγγελθούν κατηγορίες μετά το Πάσχα.

Σύμφωνα με το πόρισμα του εισαγγελέα, Αριστείδη Κορέα, τα πρόσωπα που συγκρότησαν την εγκληματική οργάνωση ήταν τρία μέλη του ΔΣ της ΕΠΟ, δύο μέλη της ΚΕΔ, ένα υψηλόβαθμο στέλεχος της ΕΠΟ, ένας πρόεδρος ΠΑΕ της Super League.

Οι κατηγορίες που αντιμετωπίζουν οι κατηγορούμενοι που ανέρχονται σε 25 πρόσωπα μέχρι στιγμής είναι σε βαθμό κακουργήματος και είναι οι εξής:

- Συγκρότηση,ένταξη και διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης.

- Απάτη κατά συναυτουργία, κατ' εξακολούθηση, συνήθεια και επάγγελμα σε βαθμό κακουργήματος και πλημμελήματος για τη χειραγώγηση αγώνων.

- Απόπειρα εκβίασης κατά συναυτουργία και κατ' έξακολούθηση με απειλή βλάβης δραστηριότητας που ασκεί ο εξαναγκαζόμενος. Η κατηγορία αφορά την έκρηξη στο φούρνο του διαιτητή Πέτρου Κωνσταντινέα το 2012.

- Δωροδοκία και δωροληψία κατ' επάγγελμα και συνήθεια για αλλοίωση αποτελέσματος αγώνα που περιλαμβάνεται σε στοιχηματικές δραστηριότητες σε βαθμό πλημμελήματος κατά παράβαση του άρθρου 132 του αθλητικού νόμου που αφορά την προσυνεννόηση αγώνων.

3. Υπόθεση πλαστών φορολογικών και ασφαλιστικών ενημεροτήτων

Η υπόθεση βρίσκεται στο στάδιο της προκαταρκτικής έρευνας που διενεργεί ο εισαγγελέας Πρωτοδικών Χάρης Λακαφώσης.

Έχουν κληθεί να καταθέσουν ανωμοτί ο πρόεδρος της ΕΠΟ Γιώργος Σαρρής, οι δύο πρώην πρόεδροι της ομοσπονδίας Σοφοκλής Πιλάβιος και Βασίλης Γκαγκάτσης, ο πρώην νομικός σύμβουλος Θεόδωρος Κουρίδης και το μέλος του ΔΣ της ΕΠΟ, Άρης Σταθόπουλος.

Τα αδικήματα που διερευνώνται είναι η πλαστογραφία μετά χρήσεως και η απάτη.

Η ύπαρξη πλαστών ενημεροτήτων αποτελεί παραδοχή της ΕΠΟ και οδηγεί στην καταστρατήγηση των όρων ισονομίας και διεξαγωγής των πρωταθλημάτων.

4.Υπόθεση «κάρτα υγείας»

Η επίκουρη οικονομική εισαγγελέας Αγγελική Κουρινιώτη έχει ασκήσει ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος για την «κάρτα υγείας» σε 31 φυσικά πρόσωπα, εκ των οποίων τα 23 είναι ή υπήρξαν μέλη του ΔΣ της ΕΠΟ, με βάση το άρθρο 390 του ποινικού κώδικα.

Ανάμεσα στα πρόσωπα που κατηγορούνται είναι ο νυν πρόεδρος της ΕΠΟ Γ.Γκιρτζίκης και πρώην πρόεδροι Γ.Σαρρής, Σοφολής Πιλάβιος και Βασίλης Γκαγκάτσης. Επίσης κατηγορούνται επτά πρόσωπα που είναι μέλη του σημερινού ΔΣ της ΕΠΟ.

Η κατηγορία είναι απιστία σε βάρος της περιουσίας της ΕΠΟ η οποία υπέστη ζημία 29 εκατομμυρίων ευρώ.

Η υπόθεση βρίσκεται στα χέρια ειδικής τακτικής ανακρίτριας.

5.Υπόθεση ψευδορκίας στη δίκη για τους στημένους αγώνες

Η αντεισαγγελέας Εφετών Β. Σακελλαροπούλου, διενεργεί προκαταρκτική έρευνα για να διαπιστώσει αν διαπράχθηκε το αδίκημα της ψευδορκίας από παράγοντες της ΕΠΟ στη δίκη για τους στημένους αγώνες που έγινε το Φθινόπωρο του 2013 στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Αθηνών.

Παράλληλα διερευνά α) αν υπάρχει περίπτωση απιστίας στα χρήματα που λαμβάνει η ΕΠΟ από την UEFA για τη δράση του «υπεύθυνου ακεραιότητας» ο οποίος είναι επιφορτισμένος για την καταπολέμηση των στημένων αγώνων και β) αν στοιχειοθετείται το αδίκημα της απιστίας σε βάρος της ΕΠΟ από δραστηριότητες ή παραλείψεις μελών της σχετικά με την χρήση της «χρυσής κάρτας».

6.Υπόθεση παραβίασης του αθλητικού νόμου

Ο εισαγγελέας Αριστείδης Κορέας έχει ασκήσει ποινική δίωξη σε βαθμό πλημμελήματος κατά του προέδρου της ΕΠΟ, Γ. Σαρρή για παραβίαση του αθλητικού νόμου όσον αφορά την παρουσία εκπροσώπου της ΔΕΑΒ στον τελικό κυπέλλου του 2013 Ολυμπιακός – Αστέρας Τρίπολης. Εκκρεμεί ο προσδιορισμός τη δίκης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: