Τετάρτη, Οκτωβρίου 19, 2016

Το πρώτο ΠΡΟ-ΠΟ! 1959!!!

Το πρώτο ΠΡΟ-ΠΟ!

Οι αγώνες του πρώτου δελτίου ΠΡΟ-ΠΟ (1/3/1959)

Αθλητική Φωνή, 2/3/1959
Το Μάρτιο του 1959, μια νέα κυριακάτικη συνήθεια έκανε την εμφάνισή της για τους Έλληνες ποδοσφαιρόφιλους, με την εμφάνιση του ΠΡΟ-ΠΟ. Με 12 αγώνες τότε -το 1965 θα γίνουν 13- συνόδεψε επί δεκαετίες τους φιλάθλους, που όταν δεν μπορούσαν να πάνε στο γήπεδο, σημείωναν την εξέλιξη του σκορ παρακολουθώντας τα ματς από το ραδιόφωνο με ένα άπαιχτο δελτίο στο χέρι. Το πολυπόθητο 13άρι αποτέλεσε το όνειρο γενιών και γενιών. Αρκετοί το κατάφεραν αλλά λίγοι το πέτυχαν όταν υπήρχαν απρόσμενα αποτελέσματα (εκπλήξεις), ώστε να κερδίσουν μεγάλα ποσά. 

Το Προπό αποτυπώθηκε σε ταινίες («Το ΠΡΟΠΟ και τα μπουζούκια», με την ανεπανάληπτη Σαπφώ Νοταρά), σε τραγούδια («Σαν κερδίσω το ΠΡΟΠΟ» Μπακάλης/Μπιθικώτσης/Δούκισσα - «Όταν μπουκάρω στο ΠΡΟΠΟ» ρεμπέτικο – «Στο προπό και στο λαχείο» Νικολόπουλος/Τερζής - «Όταν χορεύεις πω-πω-πω, δεκατριάρι στο προπό» Ρίτα Σακελλαρίου), ακόμα και σε ποίημα στα σχολικά βιβλία («Το άπιαστο Προ-πο» του Βασίλη Καραβίτη, Κείμενα Γ΄ Λυκείου). Το ακρωνύμιο ΠΡΟ-ΠΟ (ΠΡΟγνωστικά ΠΟδοσφαίρου) έγινε λέξη της ελληνικής γλώσσας και ρίζα παραγωγής νέων λέξεων: προποτζής, προποτζίδικο. Ως το 1990 το ΠΡΟ-ΠΟ ήταν το μοναδικό παιχνίδι του ΟΠΑΠ. Το 1995 η μηχανογράφηση, που κατάργησε τα παλιά χειρόγραφα δελτία με το καρμπόν και την ταινία ασφαλείας του πρακτορείου, αφαίρεσε μεγάλο μέρος της γοητείας του. Η προσθήκη ενός ακόμα αγώνα το 1997 (Σούπερ 13), η περαιτέρω αλλοίωσή του το 2006 (ΠΡΟ-ΠΟ 14&7) και τα πολλά δελτία την εβδομάδα, το απαξίωσαν τελείως.


Οι νοσταλγοί του παλιού καιρού ας θυμηθούμε το πρώτο-πρώτο δελτίο της 1ης Μαρτίου 1959. Περιλάμβανε 14 αγώνες (12+2 αναπληρωματικούς για την περίπτωση διακοπής ή αναβολής - αναπληρωματικοί αγώνες υπήρχαν ως το 1964). Στον πρώτο αυτό διαγωνισμό συμπληρώθηκαν 213.670 δελτία σε Αθήνα, Πειραιά και Θεσσαλονίκη, όπου υπήρχαν πρακτορεία. Οι νικητές μοιράστηκαν 228.360 δρχ οι 12άρηδες και άλλα τόσα οι 11άρηδες. Προβλεπόταν πως αν δεν υπήρχαν νικητές, τα ποσά θα μοιράζονταν οι 10άρηδες ή και οι 9άρηδες. Η διαλογή έγινε στα πρώτα γραφεία του ΟΠΑΠ, στην οδό Βουλής 14, και καθυστέρησε πολύ, μιας και έγινε από άπειρους συμβασιούχους, που είχαν προσληφθεί για τη δουλειά αυτή. Βρέθηκε μόνος ένας 12άρης που κέρδισε 228.000 δρχ, ο Νικόλαος Πάσσαρης από την Κυψέλη (οδός Φ. Νέγρη), δικηγόρος και φανατικός ΑΕΚτζής. Υπήρχαν ακόμη 47 εντεκάρηδες, που κέρδισαν από 4.757,50 δρχ, ποσό ιδιαίτερα σημαντικό για εκείνα τα χρόνια. Ανάμεσα στους 11άρηδες και οι δυο γνωστοί ποδοσφαιριστές του ΠΑΟ Λάκης Πετρόπουλος και Βαγγέλης Πανάκης, που είχαν συνεταιρικά πρακτορείο Προπό και σε κοινό δελτίο είχαν προβλέψει, μεταξύ άλλων, την ήττα της ομάδας τους από τον Ολυμπιακό στο ντέρμπι (οι ίδιοι δεν αγωνίστηκαν στο ματς αυτό). Οκτώ 11άρηδες ήταν από τη Θεσσαλονίκη και 39 από Αθήνα-Πειραιά, ενώ 4 ήταν γυναίκες. Ένας Καλαματιανός ΑΕΚτζής, ο Ιωάννης Νασόπουλος, έχασε το 12άρι, διότι πόνταρε στην ήττα της ομάδας του στο ματς με τον Εθνικό! Από τα 14 ματς του πρώτου δελτίου, τα πέντε ήταν για την 7η αγωνιστική του πανελλήνιου πρωταθλήματος, δύο της Β΄ Ιταλίας και επτά των τοπικών πρωταθλημάτων Αθήνας, Πειραιά, Θεσσαλονίκης. Μάλιστα ένα ματς ήταν της Β2΄ ΕΠΣΑ, δηλαδή της τέταρτης κατηγορίας Αθηνών! Παρακάτω παρουσιάζουμε τους 14 αγώνες και τα αποτελέσματα του πρώτου δελτίου με λίγα σχόλια για τον καθένα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: