Τετάρτη, Νοεμβρίου 23, 2016

«Φόρτσα Μαύρο φτερό!!!

(1982-83) η Λάρισα σηκώνει κεφάλι. Καταδιώκει (τελικά θα είναι δευτερη πίσω από εμας) και 29-5-83 κάνει διπλό στο Φάληρο με γκολ του ...;; (Βοηθεια: παρατσούκλι του: Μαυρο Φτερό! Αλλά όχι  βραζιλιάνος) Κωστας Μαλουμίδης













































Κώστας Μαλουμίδης

Όταν ένας ποδοσφαιριστής συνδυάζει την άψογη αγωνιστική παρουσία με το υψηλού επιπέδου ήθος και τις... σπουδές του, τότε αξίζει να διηγηθούμε την ιστορία του! Τρανό παράδειγμα τέτοιου παίκτη, ο Κώστας Μαλουμίδης!!!

Και ήδη θα έχετε αναρωτηθεί, τι σπούδαζε. Χημεία, είναι η απάντηση! Παρότι μετά το τέλος της ποδοσφαιρικής καριέρας του παρέμεινε ενεργά στο χώρο ως μάνατζερ του Εδεσσαϊκού, σήμερα απασχολείται πάνω στο αντικείμενο των σπουδών του, όντας ένας εξαίρετος καθηγητής Χημείας. Παλαιότερα, ως παίκτης, διέθετε τα κατάλληλα... συστατικά ώστε να αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι των ενδεκάδων των ομάδων του και διαρκής φόβος για τους αντιπάλους τους!

Στα Καισαριανά Έδεσσας γεννήθηκε ο παλαίμαχος ακραίος επιθετικός. Η πρώτη του επαφή με το ποδόσφαιρο ήταν στον Φίλιππο Φλαμουριάς. Έχοντας «μάτια» παντού στις χαμηλές κατηγορίες, η μεγάλη ομάδα του νομού, ο Εδεσσαϊκός, δεν άργησε να εντοπίσει τον ανερχόμενο Μαλουμίδη και να τον εντάξει στο δυναμικό της.

Το μεγάλο προσόν του διεθνούς άσου ήταν η εξαιρετική ντρίμπλα του, αλλά και η ικανότητα να διεισδύει και να πλαγιοκοπεί τις αντίπαλες άμυνες. Αναδεικνύεται σε φυσιογνωμία για το πρωτάθλημα της Β’ κατηγορίας. Κι αφού μένει μετέωρη η μετεγγραφή του στον... Ολυμπιακό, που στο μεταξύ είχε ενδιαφερθεί γι’ αυτόν, αντί 2.300.000 δραχμών γίνεται παίκτης της Λάρισας!

Απ’ το 1978 ως το 1984 ο Μαλουμίδης διέπρεψε με τη βυσσινί φανέλα. Στάθηκε όμως και άτυχος, διότι δεν ανήκε πια στη Λάρισα όταν η ομάδα κατέκτησε τους πρώτους τίτλους της ιστορίας της, μόλις λίγα χρόνια αφότου την είχε αφήσει εκείνος! Ακόμα κι έτσι, μπόρεσε να καταξιωθεί, όντας εκ των καλυτέρων της ομάδας, η οποία τότε δημιουργούσε τις βάσεις γι’ αυτά που θα παρουσίαζε στο β’ μισό της δεκαετίας του ’80 και θα άφηναν άλαλη την ποδοσφαιρική Ελλάδα.

Ο Μαλουμίδης κατέκτησε τη δεύτερη θέση στο πρωτάθλημα με τη Λάρισα το 1983 (χρονιά κατά την οποία σημείωσε 14 τέρματα!), αλλά και το μετάλλιο του ηττημένου σε δύο τελικούς Κυπέλλου (1982-84). Σ’ αμφότερες τις περιπτώσεις, ο Παναθηναϊκός στέρησε το τρόπαιο από τους Λαρισαίους. Το 1984 το συμβόλαιό του έληγε. Ο έμπειρος παίκτης όμως δεν είχε την προσφορά που περίμενε και άξιζε από τη διοίκηση της Λάρισας. Ήθελε να μείνει στην ομάδα. Αναγκάζεται όμως να αποχωρήσει. Υπογράφει στον Ηρακλή.

Παίζοντας πλάι στο Βασίλη Χατζηπαναγή, είχαν οι δυό τους άψογη συνεργασία! Χειροκροτήθηκε και από τους φιλάθλους του «Γηραιού», αφού κέρδισε τις εντυπώσεις ξανά. Το 1988, στα 32 του, ο Μαλουμίδης (έχοντας χάσει άλλο ένα Κύπελλο, από τον ΟΦΗ αυτή τη φορά, το 1987) αφήνει τον Ηρακλή και μετακινείται στη Βέροια για δύο χρόνια.

Εν συνεχεία, επιστρέφει στον Εδεσσαϊκό, τον οποίο βοηθά να ανέβει στην Α’ Εθνική, για πρώτη φορά στην ιστορία του (1992)!!! Στα 36 του, ο Μαλουμίδης σταματά το ποδόσφαιρο, κλείνοντας τον άκρως επιτυχημένο κύκλο του στα γήπεδα. Πρέπει τέλος να αναφέρουμε ότι του δόθηκε η ευκαιρία να παίξει τρεις φορές με την εθνική μας ομάδα. 




Δεν υπάρχουν σχόλια: