Πέμπτη, Οκτωβρίου 20, 2016

Οι τιμές εισιτηρίων !!!

Οι τιμές εισιτηρίων στα κορυφαία πρωταθλήματα

Με αφορμή τις αντιδράσεις που προκάλεσαν τα αξίας 74 ευρώ εισιτήρια των φίλων της Μάντσεστερ Σίτι για την εκτός έδρας αναμέτρηση με την Άρσεναλ, η αγγλική ιστοσελίδα "Guardian" προχώρησε σε μία έρευνα τιμών στα 4 μεγάλα πρωταθλήματα της Ευρώπης.
Η αγγλική Premier League, το πρωτάθλημα που αποφέρει τα περισσότερα χρήματα σε συλλόγους, ποδοσφαιριστές και παράγοντες, που προσελκύει τις μεγαλύτερες χορηγίες και διέπεται από πλουσιοπάροχα τηλεοπτικά συμβόλαια, είναι και αυτό στο οποίο απαιτείται το πιο γερό πορτοφόλι από τον φίλαθλο.
Το πιο φθηνό εισιτήριο, κατά μέσο όρο στις 20 φετινές ομάδες της κατηγορίας, κοστίζει 33,76 ευρώ, ενώ το αντίστοιχο στην Primera Division κυμαίνεται στα 29,45 ευρώ, στη Serie A στα 16,88 ευρώ και στη Bundesliga στα 12,32 ευρώ.
Στα εισιτήρια διαρκείας, οι διαφορές είναι ακόμα πιο εμφανείς, αφού το κόστος του φθηνότερου εισιτηρίου στην Αγγλία έχει τη διπλάσια και τριπλάσια αξία από αυτά των ανταγωνιστικών πρωταθλημάτων. Συγκεκριμένα, ένας Άγγλος φίλαθλος χρειάζεται 558,48 ευρώ για να παρακολουθεί όλη τη σεζόν την ομάδα του, ένας Ισπανός χρειάζεται 277,81 ευρώ, ένας Ιταλός θα πληρώσει 247,3 ευρώ και ένας Γερμανός, για ακόμα μία φορά, θα είναι ευνοημένος, αφού θα καταβάλει μόλις 196,78 ευρώ κατά μέσο όρο.
Η σύγκριση στα πιο ακριβά εισιτήρια δεν είναι εφικτή σε απόλυτο βαθμό, διότι οι σύλλογοι σε Ισπανία και Ιταλία περιλαμβάνουν τις τιμές των VIP και των ειδικών εισιτηρίων στη γενικότερη τιμολογιακή πολιτική τους, κάτι που δεν συμβαίνει σε Αγγλία και Γερμανία, με συνέπεια ο μέσος όρος των πιο ακριβών εισιτηρίων διαρκείας να παρουσιάζεται πιο χαμηλός. 
Οι συγκρίσεις των συλλόγων
Ο "Guardian" προχώρησε και σε έρευνα για τις τιμές εισιτηρίων κάθε συλλόγου που συμμετέχει στις πρώτες κατηγορίες των 4 πρωταθλημάτων. Τα συμπεράσματα είναι διαφορετικά για κάθε χώρα και για κάθε σύλλογο ξεχωριστά και αφορά τις ιδιαιτερότητες που παρουσιάζονται σε κάθε περίπτωση.
Για παράδειγμα, σε Γερμανία και Ισπανία, προτεραιότητα δίδεται στα μέλη των συλλόγων, τα οποία πολλές φορές απολαμβάνουν τις φθηνότερες τιμές, σε σχέση με άλλους φιλάθλους που δεν έχουν κάποια σχέση με τις ομάδες.
Σημαντικό ρόλο παίζει το στάδιο κάθε συλλόγου, οι υπηρεσίες που προσφέρονται, η χωρητικότητα, το έτος και κόστος κατασκευής του κλπ. Στην Αγγλία, όπου τα περισσότερα γήπεδα καλύπτουν όλες τις ανάγκες ενός φιλάθλου, το κόστος του φθηνότερου εισιτηρίου είναι μεγαλύτερο από αυτό των φθηνότερων εισιτηρίων της Serie A, με τα παλιά γήπεδα ή με ομάδες όπως η Κάλιαρι, η οποία στην αρχή της φετινής σεζόν δήλωσε έδρα... 773,7 χιλιόμετρα μακριά από τη σικελική πόλη, στο "Ένιο Ταρντίνι" της Πάρμα, λόγω διαφωνιών με το δήμο για την ασφάλεια του ανακαινισμένου "Ις Αρένας".
Μία άλλη ιδιαιτερότητα που εντοπίζεται στην Ισπανία, αφορά την "Ημέρα του Συλλόγου", η οποία αφορά 2 εντός έδρας αγώνες κάθε σεζόν και κατά την οποία οι ομάδες μπορούν να κοστολογήσουν όσο επιθυμούν τα εισιτήρια, ακόμα και τα φθηνότερα. Όπως γίνεται κατανοητό, όταν αντιμετωπίζουν την Μπαρτσελόνα ή τη Ρεάλ Μαδρίτης (ή κάποιον τοπικό αντίπαλο), οι τιμές εκτοξεύονται στα ύψη, πολλές φορές με αντίθετα αποτελέσματα, αφού πολλές θέσεις μένουν άδειες.
Η Bundesliga, πάντως, παραμένει το φθηνότερο πρωτάθλημα για να παρακολουθήσει κανείς, με τα εισιτήρια να αρχίζουν από τα 7,1 ευρώ (Βέρντερ Βρέμης), ενώ αυτά της νέας ομάδας του Πεπ Γκουαρδιόλα, της Μπάγερν Μονάχου, αρχίζουν από τα 14,2 ευρώ. Οι Βαυαροί, μάλιστα, έχουν με διαφορά (μαζί με το Ανόβερο) το φθηνότερο διαρκείας στη Γερμανία, με τις τιμές να αρχίζουν από τα 80 ευρώ.  
Οι συγκριτικοί πίνακες
Η ιστοσελίδα της έγκυρης αγγλικής εφημερίδας παρουσιάζει και συγκριτικούς πίνακες για κάθε ένα σύλλογο των 4 κατηγοριών για τις οποίες πραγματοποιήθηκε έρευνα τιμών.
Αναζητήθηκαν τιμές για 4 τομείς και η κατάταξη έγινε με βάση τη βαθμολογική κατάσταση της κατηγορίας τη στιγμή της δημοσίευσης (18/01).
Στους παρακάτω πίνακες παρουσιάζονται τα κόστη σε λίρες. Για εύκολο υπολογισμό, η ισοτιμία ευρώ και λίρας ανέρχεται σε 1,19 ευρώ ανά λίρα, ήτοι σε κάθε τιμή, μπορείτε να προσθέσετε το 1/5 της, ώστε να υπολογίσετε την τιμή σε ευρώ.
Επεξήγηση
Α. Ακριβότερα εισιτήρια διαρκείας, Β. Φθηνότερα εισιτήρια διαρκείας, Γ. Ακριβότερα εισιτήρια αγώνα, Δ. Φθηνότερα εισιτήρια αγώνα

1. Σύγκριση πρωταθλημάτων (σε £)

 

2. Premier League (σε £)

 

3. Primera Division (σε £)

 

4. Serie A (σε £)

 

5. Bundesliga (σε £)

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: